Woningmarkt heeft gezonde hypotheekmarkt nodig

0

Een woningmarkt in crisistijd heeft een gezonde hypotheekmarkt nodig. Dat is een van de belangrijkste conclusies die we uit het tweede NN webinar Hypotheken in Perspectief – met bijna 400 deelnemende adviseurs – kunnen trekken.

Tijdens het webinar ging Monique Sueters, directeur Hypotheken en Consumptief Krediet van Nationale-Nederlanden Bank, in gesprek met NVM-voorzitter Onno Hoes en econoom Mathijs Bouman, over de toekomstverwachting van de economie en de woningmarkt.

Verschillen met kredietcrisis

Volgens Mathijs Bouman is het meest positieve scenario van het Centraal Plan Bureau van een maand geleden alweer achterhaald. “De laatste cijfers laten op alle vlakken een flinke krimp zien. Het consumentenvertrouwen is flink ingestort en de koopbereidheid laat dezelfde krimp zien. Veel bedrijven hebben aanspraak gemaakt op overheidssteun waardoor zo’n anderhalf miljoen mensen in deeltijd-WW zitten. Een hogere werkloosheid zal op termijn zeker een negatief effect hebben op de woningmarkt.”

Onno Hoes liet een ander geluid horen. Hij toonde de verschillen tussen de huidige situatie en de kredietcrisis van zo’n 10 jaar geleden. “We hebben nu te maken met een zeer krappe woningmarkt en een hypotheekrente die al enige tijd heel laag is. Huizen worden daardoor nog steeds goed verkocht. Dit geeft aan dat mensen vertrouwen hebben in de woningmarkt. Ik deel ook niet de negatieve werkloosheidsverwachtingen. De bedrijven van nu zijn gezonder dan destijds en doordat mensen aan de slag blijven, zij het deels op kosten van de overheid, zijn werkgevers en werknemers in staat om snel op een opgaande lijn te anticiperen. Ik ben dus wel optimistisch gestemd.”

Verantwoord financieren

Verstandig en verantwoord zijn wel de belangrijkste kernwaarden in crisistijd, was de algemene conclusie. Monuque Sueters: “De woningmarkt heeft een gezonde hypotheekmarkt nodig. Het is daarom belangrijk dat we op een zorgvuldige manier een lening verstrekken, zodat de klant zijn woonlasten niet alleen nu maar ook in de toekomst kan betalen.”

Toekomst is koffiedik kijken

Tijdens het webinar werd aan de bijna 400 kijkers de vraag gesteld wat volgens hen over een jaar de ontwikkeling van de huizenprijzen ten opzichte van het eerste kwartaal 2020 zal zijn. Daaruit bleek dat de meningen verdeeld zijn. 29% van de adviseurs en makelaars verwacht een daling, 35% verwacht een stijging en 36% denkt dat de huizenprijzen gelijk blijven. Sueters: “Dit laat wel zien dat we eigenlijk niet goed weten hoe de markt zich gaat ontwikkelen. Een goede ondersteuning van klanten en het zorgvuldig maken van afwegingen zijn dan ook van belang in het licht van de huidige onzekere situatie.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.