Woningmarkt blijft records breken

0

Bestaande koopwoningen waren in december 8,3% duurder dan in december 2019. Met dit percentage is ook het jaarcijfer bekend. In 2020 waren bestaande koopwoningen gemiddeld 7,8% duurder dan in 2019. De prijsindex van het CBS en het Kadaster heeft sinds de start in 1995 niet eerder zo hoog gestaan.

In juni 2013 bereikte de prijzen van koopwoningen een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in december 2020 bijna 54% hoger. De maand november brak echter alle records. Toen bereikte de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen het hoogste niveau ooit. In de provincie Groningen was de prijsstijging met 10,4% het grootst. Het kleinst was deze stijging in Noord-Holland (6,5%).

Prijsstijging per woningtype

Na het dieptepunt in 2013 zijn de prijzen van alle onderzochte woningtypen gestegen. Appartementen het meest. Die zijn in vergelijking met 2013 ruim 65% duurder geworden. De prijsstijging van vrijstaande woningen was, met ruim 36%, het kleinst. Opvallend was dat de prijsstijging jaar op jaar van appartementen in het vierde kwartaal van 2020 het kleinst was van alle woningtypen. Vanaf het tweede kwartaal van 2014 tot het derde kwartaal van 2020 was de prijsstijging van appartementen vrijwel altijd het hoogst.

Drukte bij Kadaster

Het Kadaster registreerde in december 26.208 woningtransacties. Dat is ruim 16% meer dan een jaar eerder. In 2020 zijn 235.511 woningen gewisseld van eigenaar, 7,7% meer dan in 2019. Noord-Brabant noteerde met 13% de grootste stijging van het aantal transacties. Het kleinst was deze in Flevoland (3,4%).

Cijfers NVM

De cijfers van de NVM en het CBS/Kadaster kunnen verschillen. Dat komt doordat de cijfers van de NVM zijn gebaseerd op de koopovereenkomsten van door NVM-makelaars verkochte woningen en het CBS en het Kadaster de prijsontwikkeling meten van alle bestaande koopwoningen in Nederland en gebruikmaken van de koopakten die bij het Kadaster worden geregistreerd.

 

NVM: ‘Woningprijs stijgt ongekend hard’

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.