Woningmarkt: 10 jaar in een rollercoaster

0

Vereniging Eigen Huis blikt met de Eigen Huis Marktindicator terug op de woningmarkt in de afgelopen tien jaar. Een periode van steeds dieper wordende dalen, eindigend in ongekende pieken. Toch vinden consumenten het in 2018, net als in 2008, nu geen gunstig moment een woning te kopen.

In 2008 werd de huizenmarkt in ons land hard geraakt door de wereldwijde kredietcrisis die in Amerika begon. De VEH-indicator van het consumentenvertrouwen in de woningmarkt laat in de jaren die daarop volgen enorme uitschieters zien. Het consumentenvertrouwen daalde tot een dieptepunt van 51 punten in december 2012 en beleefde eind 2016 een hoogtepunt van 121 punten.

Lenteakkoord 2012

Het dieptepunt werd veroorzaakt door het Lenteakkoord van april 2012. Dat zorgde voor veel onzekerheid over fiscale regels voor woningeigenaren. VEH: “De kooplust van woningzoekers was bijna geheel verdwenen. In 2013 werden er slechts 110.000 woningen verkocht, terwijl dat er in 2007 nog meer dan 200.000 waren.”

Belangrijkste aanjagers voor de kentering waren de aantrekkende economie en de lage hypotheekrente. “Vooral het aanlokkelijke vooruitzicht van de lage rente en jarenlange lage maandlasten maakte veel mensen enthousiast voor hun eerste of volgende eigen woning. In 2017 werd dan ook een record van 242.000 woningen verkocht, het hoogste aantal sinds 1995.”

Keerzijde

Ook aan de enorme prijsstijgingen lijkt vooralsnog geen einde te komen. VEH: “De huizenprijzen zijn weer op het niveau van 2008 en op veel plaatsen liggen ze alweer daarboven. Toch vinden consumenten het in 2018, net als in 2008, nu geen gunstig moment een woning te kopen. Belangrijkste oorzaken zijn het gebrek aan woningkeuze in het schaarse aanbod en de sterk gestegen huizenprijzen. De betaalbaarheid van een eigen huis is hierdoor voor veel mensen een stuk slechter dan voorheen. Het vooruitzicht voor starters en doorstromers wordt voorlopig niet rooskleuriger en dat vertaalt zich in een daling van het consumentenvertrouwen naar 105 punten in de zomer van 2018.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.