Woningkrapte maakt jongeren boos en gefrustreerd

0

Het niet kunnen vinden van een betaalbare en passende woning resulteert in het uitstellen van belangrijke levensfases, zoals zelfstandig wonen, samenwonen en een gezin stichten. Jongeren (18-25 jaar) ervaren volgens Aegon-onderzoek de meeste emotionele impact van de huidige woningmarkt.

In twee onderzoeken brengt Aegon de gevolgen van de woningkrapte in kaart. In het vandaag gepubliceerde eerste deel (pdf) staan de gevolgen en oplossingen van de woningkrapte centraal. Volgende week dinsdag volgt het tweede deel, dat gaat over alternatieve woonvormen.

De gevolgen van woningkrapte blijken behoorlijke invloed te hebben op de levens van heel veel mensen. Meer dan de helft van de jongeren ervaart hierdoor zelfs boosheid, frustratie, verdriet en stress. Senioren (> 65 jaar) zijn relatief positief over hun situatie, maar maken zich wel zorgen over het tekort aan geschikte woningen.

Besparen op noodzakelijke uitgaven

Het onderzoek is in het voorjaar van 2023 uitgevoerd onder ruim 1.000 respondenten. Daarnaast zijn 250 jongeren (18-25 jaar) en senioren (> 65 jaar) ondervraagd. Bijna alle ondervraagden herkennen de krapte op de woningmarkt in de omgeving. Negen op de tien ziet weinig aanbod en vindt de tijd die het duurt om een woning te vinden lang. Jongeren ervaren dat nog sterker (95%). Acht op de tien ziet dat het huidige woningaanbod niet voldoet aan de wensen die er zijn. Van vrijwel de hele onderzoeksgroep zegt rond de 90% dat de huizen tegenwoordig onbetaalbaar zijn en dat er door hoge woonlasten minder budget is voor noodzakelijke uitgaven.

Twee op de drie ondervraagde jongeren lopen zelf aan tegen woningkrapte. De reden om niet te verhuizen was de betaalbaarheid van woningen (62%). Toch is dat de grootste groep die verwacht binnen twee jaar te verhuizen. Senioren ervaren vaker een tekort aan geschikte woningen om naar door te stromen (65%).

Uitstellen levensgebeurtenissen

Vooral het langer thuis wonen van jongeren (91%), moeilijker doorstromen van ouderen naar meer passende woningen (81%), uitstellen van samenwonen (74%) en het wachten met het stichten van een gezin (65%) wordt veel herkend door de respondenten. Ook zegt 65% dat zij zien dat gescheiden stellen noodgedwongen langer onder één dak blijven wonen.

Deze percentages liggen hoger als het onderzoek inzoomt op de verschillende onderzoeksgroepen. Jongeren die nog thuis of in een studentenhuis wonen, herkennen het uitstellen van samenwonen (93%) en een gezin stichten (84%) nog sterker. Senioren zien de haperende doorstroom van senioren naar nieuwe woningen het meest (91%). Mensen die gehuwd zijn, samenwonen of een latrelatie hebben zien vaker dat gescheiden stellen langer onder een dak moeten wonen (74%).

Meer compromissen

Vanwege het huidige woonaanbod wordt het lastiger om woonwensen te vervullen. Zo’n 93% vindt het lastig een woning te vinden in de gewenste buurt of plaats. De meeste ondervraagden zien dat er meer compromissen worden gesloten. Zo worden mensen minder kritisch op de kwalitatieve staat van de woning (86%), wonen mensen kleiner dan gewenst (83%) of in een woning die niet volledig aan de wensen voldoet (68%). Vooral jongeren (75%) stellen hun woonwensen makkelijker bij.

Wel ziet bijna de helft van de ondervraagden meer mogelijkheden om buiten de steden te wonen door het steeds meer geïntegreerde remote of thuis werken. Ook winnen alternatieve woonvormen meer terrein, vooral jongeren zien een toename in hun omgeving.

Wonen en levensgeluk

Maarten de Rooij (foto), directeur Schade Particulier bij Aegon: “Meerdere onderzoeken wijzen uit dat een fijne woonplek belangrijk is voor mensen. Uit ons onderzoek blijkt ook weer de relatie tussen wonen en levensgeluk. Vooral jongeren voelen die frustratie over de woningkrapte sterk, tegelijkertijd zijn ze flexibel en staan ze open voor alternatieven. Dat nieuwe woonvormen bij Aegon, zoals woningdelen, tiny houses en kangoeroewoningen, nu de woningkrapte steeds verder toeneemt, ook verzekerbaar zijn, draagt daar hopelijk iets aan bij.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.