Woningkoper prijst fysieke klimaatrisico’s nauwelijks in

0

De potentiële impact van zogenaamde fysieke klimaatrisico’s voor woningeigenaren en de financiële sector als geheel is heel groot, waarschuwt ING Research. Klimaatverandering kan een daling van de woningprijzen veroorzaken, maar woningkopers prijzen deze klimaatrisico’s niet of beperkt in.

Klimaatverandering kan volgens ING Research een daling van de woningprijzen veroorzaken, omdat het de risico’s op woningschade verhoogt. Bijvoorbeeld door wateroverlast, droogte, hitte en overstroming. Nu prijzen woningkopers deze zogenaamde fysieke klimaatrisico’s nog beperkt in, omdat volgens de onderzoekers het gevoel van urgentie om klimaatrisico’s mee te wegen ontbreekt. “Daarbij zijn de risico’s moeilijk in te schatten en ontbreekt het aan kennis over het mogelijk hoge eigen financiële risico in geval van klimaatgerelateerde woningschade. In de nabije toekomst kan de rol van klimaatrisico’s op de woningmarkt echter snel toenemen, bijvoorbeeld als er een standaardmethodiek beschikbaar komt om fysieke klimaatrisico’s in te schatten. Zoals dat eerder gebeurde met energielabels. Woningkopers hebben afgelopen jaren laten zien dat ze bereid zijn een hogere prijs te betalen voor een ‘groene’ woning, dan voor een ‘niet-groene’ woning.”

Nederlandse woningen met een hoger overstromingsrisico worden op dit moment niet of nauwelijks tegen een lagere prijs verkocht dan woningen waarbij dit risico kleiner is. Nadat een overstroming zich daadwerkelijk voordoet, heeft dit volgens de onderzoekers echter wel degelijk een negatief effect op de woningprijzen in dat gebied. “Onderzoek wijst uit dat de woningen in overstromingsgevoelige gebieden langs de Maas na de overstromingen in 1993-1995 gemiddeld bijna tegen een 11% lagere prijs werden verkocht.”

ING Research beschrijft drie obstakels die verklaren waarom woningkopers fysieke klimaatrisico’s momenteel beperkt inprijzen:

  • Gevoel van urgentie over fysieke klimaatrisico’s ontbreekt
  • Hoge zoek- en informatiekosten in combinatie met tijdsdruk aankoopbeslissing
  • Onvoldoende kennis van potentieel hoog financieel eigen risico

Niet wachten tot risico zich voordoet

Huishoudens en professionele partijen op de woningmarkt zijn vaak niet goed bekend met de polisvoorwaarden van hun verzekering in geval van fysieke klimaatschade. Dat bleek eerder ook bij de overstromingen in Limburg. Ook heerst er onduidelijkheid over de mate waarin de overheid gedupeerden van natuurrampen compenseert. “Men is zich hierdoor vaak niet bewust van het financieel eigen risico als gevolg van fysieke klimaatrisico’s. Dit eigen risico is potentieel echter groot, omdat niet alle klimaatgerelateerde schade aan woningen te verzekeren is en overheidscompensatie voor geleden klimaatschade geen vaststaand gegeven is”, aldus ING Research.

Hoe groot het effect op de woningprijzen uiteindelijk zal zijn, evenals de timing van het prijseffect, is volgens ING Research op voorhand niet te voorspellen. “De mate van klimaatverandering bepaalt in belangrijke mate de potentiële fysieke gevolgen voor woningen en het prijseffect. Maar ook de adaptatiemaatregelen die woningeigenaren en overheden zullen treffen om woningen en de omgeving klimaatbestendiger te maken spelen een rol. Daarnaast kunnen beleidsontwikkelingen afdwingen dat marktspelers fysieke klimaatrisico’s op de woningmarkt beter inprijzen. Als regelgevers en toezichthouders bijvoorbeeld strengere eisen rondom het rapporteren en beheersen van fysieke klimaatrisico’s opleggen aan financiële instellingen, zal de invloed van deze risico’s op de woningprijzen toenemen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.