Woninggebonden groene financiering via gemeente

0

De gemeenten Bergen (NH) en Dalfsen zijn een pilot ‘Kostenneutraal Verduurzamen van Eigen Woning’ gestart. Hierbij wordt de financiering van de verduurzamingsmaatregelen verstrekt op basis van de vooraf gecalculeerde besparing op de energierekening en niet op basis van de leencapaciteit.

De pilot is een initiatief van De Woonpas, die de verduurzamingsoplossing in samenwerking met de Erasmus Universiteit en TNO ontwikkelde. De pilot in Bergen en Dalfsen start op 1 mei 2019. De oplossing combineert een woninggebonden financiering met de volledige ontzorging van de woningeigenaar in de uitvoering van de verduurzaming. Tijdens de pilot worden in zes maanden tijd 30 woningen gecalculeerd, geïnspecteerd, gefinancierd en verduurzaamd volgens de oplossing van De Woonpas.

Aflossen met energievoordeel

De financiering van deze verduurzamingsmaatregelen wordt verstrekt op basis van de vooraf gecalculeerde besparing op de energierekening. De aflossing vindt plaats via de zogenaamde Gemeentelijke Baatbelasting, een ‘vrijwillige’ gemeentelijke belasting waarvoor de woningeigenaar een overeenkomst aangaat met de gemeente. De financiering loopt gelijk met de economische en technische levensduur van de uitgevoerde verduurzamingsmaatregelen. De lening is overdraagbaar bij verkoop van de woning. De toekomstige woningeigenaar neemt in dat geval de eventueel resterende betalingstermijnen over.

Financiering

De Woonpas is een initiatief van een groep multi-disciplinaire ondernemers, die zichzelf tot doel hebben gesteld om verduurzaming voor iedere woningbezitter haalbaar en betaalbaar te maken. Zij zijn in de afgelopen twee jaar diverse samenwerkingsverbanden aangegaan met onder meer het Erasmus Studiecentrum voor Belastingen van Lokale overheden (ESBL), TNO, BNG Bank en Energiefonds Overijssel.

BNG Bank is de beoogde financier van deze woninggebonden financiering. Met Energiefonds Overijssel zijn de voorbereidingen volgens De Woonpas inmiddels in een vergevorderd stadium om een garantiefonds in te richten. Hiermee wordt het kredietrisico volledig afgedekt. Gemeenten kunnen dan ook zonder risico of balansverzwaring deelnemen aan het initiatief.

Uitvoering

Woningeigenaren die hun woning willen verduurzamen, kunnen kiezen uit de verduurzamingsmaatregelen die specifiek voor hun woning worden voorgesteld op basis van een calculatie vooraf en inspectie ter plaatse. Voor de uitvoering van de verduurzamingsmaatregelen wordt samengewerkt met (lokale) uitvoerders die een samenwerking aangaan met De Woonpas. Deze laatste draagt zorg voor de planning en ziet toe op de kwaliteit van de uitvoering. De woningeigenaar ontvangt van De Woonpas een garantie op de energieprestatie van de getroffen maatregelen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.