Woningen minder betaalbaar ondanks landelijke prijsdaling

0

Met een gemiddelde afname van 0,31% zette de daling van de huizenprijzen ook in januari door. Een iets grotere daling dan in december werd gemeten. Desondanks is er geen sprake van beter betaalbare woningen.

Dit blijkt uit het onderzoek dat Ortec Finance uitvoerde voor hun maandelijkse woningmarktanalyse. Hoewel de prijsontwikkeling van huizen licht negatief blijft, zijn de hypotheekrentes juist gestegen. Deze trends in tegengestelde richting hebben per saldo tot gevolg dat koopwoningen minder betaalbaar zijn geworden. In januari 2023 moest je bijvoorbeeld 7,1% meer verdienen dan in januari 2022 om voor dezelfde hypotheek in aanmerking te komen

Gunstige ontwikkeling

Naast de forse stijging van het benodigde jaarinkomen en de rentelasten sinds januari 2022 liet de nieuwe steekproef een gunstige ontwikkeling zien ten opzichte van de maand ervoor. Zo nam het benodigde jaarinkomen voor het afsluiten van een hypotheek tussen december 2022 en januari 2023 licht af en bleef het bruto maandbedrag ongeveer hetzelfde.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.