‘Woningbouw ruim 40% efficiënter, maar bouw toch nog steeds duurder’

0

De bouw van woningen en bedrijfsruimten is in ruim 25 jaar meer dan 40% efficiënter geworden. Verschillende bouwbedrijven hebben de afgelopen jaren ook flink geïnvesteerd in woningfabrieken. Toch is de groei van de arbeidsproductiviteit in de bouw achtergebleven bij die van de industrie.

ING Research stelt in een groot artikel dat de bouwsector hierdoor relatief duurder is geworden en personeelstekorten hoog blijven. Dit kan ervoor zorgen dat op termijn de verduurzamingsopgave en de woningbouwopgave in de knel komen. In de infrasector is de productiviteit gedaald. Dalende productievolumes en minder mogelijkheden tot standaardisatie lijken hier vooral debet aan.

Bouwproductie steeds duurder

ING: “Prijzen in de bouw stijgen structureel harder dan in de industrie. In de laatste 10 jaar was de gemiddelde prijsstijging van de productie in de Nederlandse bouw jaarlijks 1,4% ten opzichte 0,8% in de industrie. Dit lijkt misschien een klein verschil. maar gedurende de periode 1995-2021 is de bouwsector hierdoor ongeveer 25% duurder geworden dan de industrie. De oorzaak hiervan moeten we vooral zoeken in de ontwikkeling van de productiviteit.”

Productiviteit in de infrasector gedaald

De arbeidsproductiviteit in de infrasector is in de laatste decennia gedaald. Enerzijds komt dit doordat de sector in de periode 1995-2021 gekrompen is. Zo werd er in 2021,10% minder geproduceerd in deze deelsector dan in 1995. ING Sector Banker Jan van der Doelen: “Een afnemende productie is geen goede voedingsbodem voor de productiviteit. Krimp zorgt vaak voor overcapaciteit waardoor werknemers minder productief kunnen worden ingezet. Daarbij zorgen krimp en overcapaciteit ervoor dat bedrijven minder investeren in nieuwe (efficiëntere) machines. Daar is vaak dan het geld niet voor beschikbaar en er is dan, door de overcapaciteit, ook geen behoefte aan. Als laatste komt daar nog bij dat infrastructurele projecten sowieso ook vaak lastiger te industrialiseren zijn. Bedrijven die niet zorgen dat ze efficiënter worden, zullen in een steeds kleinere vijver vissen. Zij zullen ook de noodzakelijke slag naar een duurzamer businessmodel en een CO2 neutraal bedrijf moeilijker kunnen maken.”

Efficiënter bouwen

Bouwbedrijven kunnen de productiviteit verhogen. Dit kan door industrialisatie, waarbij vooral machines en/of robots worden ingeschakeld. De andere manier is digitalisering van het bouwproces, waarbij door digitale tools het bouwproces wordt gestroomlijnd en efficiënter wordt gemaakt. Efficiënter bouwen is voor ieder bouwbedrijf essentieel en moet daarom hoog op de prioriteitenlijst staan. Efficiëntieverbetering is belangrijk om personeelstekorten op te vangen, ervoor te zorgen dat prijzen niet (te veel) hoeven te stijgen en het eigen bedrijf zo concurrerend te houden. Verdere digitalisering is daarbij essentieel. Industrialisatie moet ook zeker overwogen worden maar door hoge aanvangsinvesteringen (zoals fabriek, machines en robots) is het verstandig dit met de nodige voorzichtigheid te doen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.