Woningaankoop uitstellen bij lagere LTV

0

Een maximale LTV van 90% betekent dat ruim 70% van de starters en de doorstromers vanuit de huurmarkt de koop van hun beoogde woning voor enige tijd moeten uitstellen. Voor doorstromers vanuit de koopmarkt geldt dat ongeveer 33% de koop moet uitstellen bij een maximale LTV van 90%.

Dat is respectievelijk 20% en 14% meer dan bij een LTV-norm van 100%. Dit stelt het CPB op basis van nieuwe gegevens. Deze leveren voor Nederlandse huishoudens die een woning willen kopen een aantal nieuwe inzichten op.

Onderzoek 2015

In 2015 onderzocht het CPB de economische gevolgen van het verder verlagen van de LTV naar 90%. Toen constateerde het CPB een verlaging van de LTV-norm naar 90% het onderliggende probleem van overmatige schuldopbouw op de hypotheekmarkt niet direct aanpakt. Een versobering van de hypotheekrenteaftrek zou effectiever zijn, omdat het bestaan van deze aftrekpost huishoudens aanspoort om maximaal te lenen. Met nieuwe microdata op basis van administratieve bronnen heeft het CPB deze bevinden nu geactualiseerd

Onderzoek 2017

Op basis van de geactualiseerde rapportage trekt het CPB een andere hoofdconclusie. Het uitstellen van de aankoop van een woning is voor de eerdergenoemde huishoudens noodzakelijk, omdat zij over onvoldoende eigen middelen beschikken om hun kredietbehoefte te verlagen tot maximaal 90% van de aankoopprijs van de woning. Gemiddeld komen zij volgens het CPB tussen de 8.000 tot 12.000 euro te kort als de LTV-limiet op 90% zou liggen. “Uit onze simulaties blijkt verder dat huishoudens die de koop moeten uitstellen en gedurende deze periode maximaal sparen, in doorsnee 3 tot 5 jaar zullen moeten wachten voordat zij de beoogde woning kunnen financieren. Dat is 1½ tot 3 jaar langer dan bij een LTV van maximaal 100%.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.