‘Witwasregels drukken klein advieskantoor de markt uit’

0

“Hoe proportioneel is het om van eenpitters en kleine advieskantoren te eisen dat ze een Wwft-vragenlijst invullen, waar ze tijden mee bezig zijn en waarin ze tot in detail moeten aangeven hoe ze ervoor zorgen dat ze de wet naleven?”, vraagt Enno Wiertsema (Adfiz) zich in zijn blog af.

Ieder jaar vraagt de AFM aan adviseurs en bemiddelaars om de Marktmonitor adviseurs & bemiddelaars (MMAB) in te vullen. De vragenlijst bevat ook vragen over de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Financieel adviseurs die bemiddelen in levensverzekeringen of die onder het Nationaal Regime vallen zijn gehouden aan naleving van de regels rondom witwassen. Met de uitvraag wil de AFM hier inzicht in krijgen.

Proportionaliteitsafwegingen

Dat het nodig is dat er regels zijn om witwassen en de financiering van terrorisme te voorkomen, stelt de Adfiz directeur niet ter discussie in zijn column. Wel de wijze waarop de vragenlijst wordt gepresenteerd en aan wie. Wiertsema: “Hoe proportioneel is het om van die ene adviseur in, pak ‘m beet, Appelscha, en die voornamelijk inwoners en plaatselijke middenstand tot zijn clientèle mag rekenen, te eisen dat hij bij elke uitkering aan de groenteboer tegenover hem nagaat of deze inmiddels niet in het UBO-register is opgenomen? En hoe proportioneel is het om van eenpitters en kantoren met een relatief klein team te eisen een Wwft vragenlijst in te vullen waar ze tijden mee bezig zijn en waarin ze tot in detail moeten aangeven hoe ze ervoor zorgen dat ze de wet naleven? Ik kan je vertellen, daar liggen ze wakker van, letterlijk!”

De Wwft is een uitgebreide wet met veel open normen die voor alle financiële instellingen is geschreven. Hoewel de AFM via een leidraad voor financiële adviseurs duiding geeft, is verdere vertaling naar de praktijk van de adviseur noodzakelijk, stelde Adfiz eerder al vast. Ook in zijn nieuwe column hekelt Wiertsema het totale gebrek aan nuance vanuit de toezichthouder, die zich volgens hem op het standpunt stelt dat ze slechts uitvoering geeft aan de regels. “Ja, voor de compliance specialisten van de grote advieskantoren, verzekeraars en banken mag dit dan wel te doen zijn, alhoewel. Maar dat is het in ieder geval niet voor de eenpitters en kantoren die met een relatief klein team continu bezig zijn om hun klanten, die ze vaak persoonlijk kennen, van zo goed mogelijk financieel advies te voorzien.”

Kleinere advieskantoren leggen het loodje

Daarom ontwikkelde de brancheorganisatie al in 2019 een handleiding die enerzijds helpt in te schatten hoe ver je moet gaan in de risicobeoordeling van de klant. En anderzijds handvatten biedt om de witwasregelgeving goed na te leven. De handleiding is intussen al diverse keren geactualiseerd. Dat het naleven van de witwasregelgeving veel adviseurs en advieskantoren hoofdbrekens geeft, bleek wel uit de animo voor het webinar ‘Wwft: van complexe regelgeving naar werkbare kantoorpraktijk’ dat Adfiz onlangs organiseerde.

Wiertsema: “De op dit dossier betrokken Adfiz-collega zijn nog steeds bezig met de afhandeling van alle vragen die tijdens dit webinar zijn gesteld. Ergens gaat er dus iets niet helemaal goed. Het is zonneklaar dat de administratieve druk de advieskantoren boven het hoofd groeit. Als we op deze manier doorgaan, drukken we de kleinere advieskantoren de markt uit. Is dat wat we willen?”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.