Winst Brand New Day is verdriedubbeld

0

Brand New Day (BND) zag afgelopen jaar de winst met 8 miljoen euro stijgen, van 3,7 miljoen in 2020 naar 11,7 miljoen in 2021. Het toevertrouwde vermogen van klanten steeg met 1,2 miljard euro tot ruim 4,4 miljard (+37%) en het totaal aantal rekeninghouders met ruim 25.000 tot 192.000 (+15%). Volgens Kalo Bagijn (foto), CEO en oprichter, gaat BND met de aanhoudende groei op de particuliere spaar- en beleggingsmarkt steeds meer de concurrentie aan met Nederlandse grootbanken.

Voor BND was 2021 ook een jaar van vernieuwde focus. Het nam definitief afscheid van de divisie voor bedrijfspensioenen, de PPI, die werd verkocht aan ASR. Ook werd gestopt met de levensverzekeraar. Hierdoor kan BND zich met haar bankvergunning helemaal richten op sparen, beleggen en pensioenen voor particulieren en zzp’ers.

Steeds meer beleggen

Bagijn: “In 2020 steeg de inleg op onze beleggingsrekeningen al flink; in 2021 alleen maar meer. Gemiddeld stortte iedere klant vorig jaar 30% meer op zijn of haar beleggingsrekening dan het jaar ervoor. De spaarzame Nederlander neigt dus, natuurlijk ook gedwongen door lage of zelfs negatieve spaarrentes en hoge inflatie, steeds meer naar beleggen. Dat werd afgelopen jaar beloond: 2021 was een goed beursjaar en onze klanten behaalden mooie rendementen met hun (pensioen)beleggingsrekeningen.”

Pensioenspaarmarkt

Op de pensioenspaarmarkt groeit Brand New Day hard. Bagijn: “Het totale toevertrouwde pensioenspaargeld steeg met 440 miljoen naar ruim 1,2 miljard euro, een stijging van 58%. Die groei is bijna volledig te danken aan stortingen op de pensioenrekeningsparen en de lijfrente-uitkering. We laten de markt voor vrij spaargeld links liggen en focussen ons alleen op de spaarmarkt voor pensioenen, omdat dat spaargeld voor lange termijn vaststaat. Op de markt voor pensioenbeleggen voor particulieren en zzp’ers zijn we ruimschoots marktleider. Verwacht wordt dat in 2022 die positie ook op de markt voor pensioensparen wordt bereikt. Daarmee zijn we in twaalf jaar uitgegroeid van brutaal zolderkamerinitiatief tot marktleider op de pensioenmarkt voor particulieren.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.