Winst ASR meer dan een derde gestegen

0

ASR heeft in 2017 een winst van 906 miljoen euro behaald, 37,5% meer dan in het jaar daarvoor.

Bestuursvoorzitter Jos Baeten: “2017 was voor ons een goed jaar. Wij zijn blij met de succesvolle afronding van de privatisering en de mooie resultaten, zoals de stijging van het operationeel resultaat, een robuuste solvabiliteit en een voorgesteld dividend van 229,7 miljoen euro. Discipline in de uitvoering van onze strategie heeft ertoe geleid dat we al onze financiële doelstellingen voor de middellange termijn in 2017 hebben overtroffen.”

Schade

“In het schadebedrijf vertaalt ons vakmanschap zich in een 6% hogere premieomzet, terwijl we er tegelijkertijd in zijn geslaagd om onze kostenbasis met 3 miljoen euro te laten dalen”, aldus Baeten. In het segment Schade stijgt het operationeel resultaat met 26,5% tot 172 miljoen euro, vooral als gevolg van de uitzonderlijk lage schadelast in het eerste half jaar van 2017.

Leven

Het operationeel resultaat in het segment Leven stijgt met 13,2% tot 633 miljoen euro, met name door hogere beleggingsopbrengsten. Baeten: “Het vakmanschap uit zich ook in onze kracht om succesvolle migraties en conversies uit te voeren. Zo is in het segment Leven de integratie van de uitvaartportefeuille van NIVO in 2017 afgerond en hebben we bij Leven Individueel een aantal grote en complexe migraties succesvol afgerond. Omdat wij met onze strategie focussen op ‘waarde boven volume’, zijn wij niet over de hele linie meegegaan in de neerwaartse prijsstelling in de BeZaVa-markt, waardoor de gerealiseerde omzet in Collectief AOV minder is dan verwacht.”

Digitale transformatie

“Om versnelling te geven aan de digitale transformatie is afgelopen jaar een aparte afdeling opgericht”, zegt Baeten. “Hierbij ligt de focus om in te spelen op de behoefte van klanten om steeds meer digitaal te communiceren. Met robotisering worden simpele processen verder geautomatiseerd waardoor medewerkers meer tijd krijgen voor meer complexe klantvragen. Tevens richt de afdeling zich op het beoordelen van nieuwe (insurtech) initiatieven en worden eigen initiatieven uitgetest en gebouwd.”

Generali

“Na de closing begin februari zijn klanten van Generali Nederland welkom geheten bij ASR en is de aansturing van Generali Nederland in lijn gebracht met de governance van de overige ASR bedrijfsonderdelen. Momenteel worden de migratieplannen om de Generali-klanten naar de ASR-omgeving over te brengen verder uitgewerkt. Per 1 juni aanstaande zullen de nieuwe collega’s verhuizen naar Utrecht”, aldus Baeten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Alex Klein

Alex Klein is hoofdredacteur van InFinance, een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners.