Winst Achmea onder druk vanwege grote daling bij zorgverzekeringen

0

Dalende aandelenkoersen en hogere zorgkosten bezorgen Achmea een lager resultaat. De verzekeraar behaalde in het eerste half jaar een winst van 115 miljoen euro. In 2021 was dat nog 362 miljoen. Met name de zorgverzekeringen scoorden slecht: een winst van 17 miljoen euro, bij 90% minder dan in de eerste helft van 2021 (147 miljoen.

Bestuursvoorzitter Bianca Tetteroo (foto): “In het eerste halfjaar was sprake van hoge inflatie, een snelle stijging van de rente op de kapitaalmarkten en dalende aandelenkoersen. Daarnaast is de druk in de zorg onverminderd hoog door inhaalzorg door Covid-19, is er sprake van krapte op de arbeidsmarkt en hebben we steeds vaker te maken met extreem weer. De premie-inkomsten stemmen wel tot tevredenheid. Die zijn met 6% gestegen tot 18,5 miljard. Ook de afdeling Schade & Inkomen presteerde goed.

Pensioen & Leven

“Pensioen & Leven kent een belangrijk lager beleggingsresultaat door de effecten van de toegenomen rente en de gedaalde aandelenkoersen”, zegt Tetteroo. “In lijn met onze strategie worden geen nieuwe verzekeringscontracten afgesloten in onze pensioenportefeuilles en daarmee is de daling van de premie-inkomsten het gevolg van natuurlijk portefeuilleverloop. Kostenverlagingsinitiatieven en eerdere IT-investeringen hebben geleid tot kostenreductie in lijn met onze doelstellingen en de krimp van de portefeuille.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.