Winnaars Gouden Lotus Awards 2023

0

Vandaag maken we de winnaars bekend die een of meerdere van de prestigieuze Gouden Lotus Awards 2023 uitgereikt krijgen. Florius wint dit jaar de Gouden Lotus Award Hypotheekverstrekker. InFinance-hoofdredacteur Alex Klein is met een camerateam onderweg om de Awards bij de winnaars af te leveren.

Op 16 juni verschijnt een digitale InFinance-special met alle onderzoeksresultaten en de video’s van de uitreiking.

Dit zijn de winnaars van een of meerdere Gouden Lotus Awards 2023:

Hypotheekverstrekker: Florius
Hypotheekverstrekker <3 jaar: Lot Hypotheken
Serviceprovider: DAK Intermediairscollectief
Serviceprovider <700 kantoren: Huismerk
ORV-aanbieder: TAF
AOV-aanbieder: TAF
Woonverzekeraar: Nh1816 Verzekeringen
Kredietverlener: DEFAM

Innovatie:

Hypotheekproduct:
Florius: financieringsoplossingen voor nieuwe woonvormen
(kangoeroe- en mantelzorgwoningen)
Verzekeringsoplossing:
Credit Life Inkomensgarantie (CIG) met WW-dekking
Dienstverlening aan Intermediair:
ABN Amro: Spotlight-campagne consument en ondernemer
Dienstverlening aan Consument:
Florius bewustwordingscampagne 55-plussers ‘Woonplan voor straks’.

Feestelijke award-special

Op donderdag 16 juni verschijnt een feestelijke special met daarin alle onderliggende resultaten van het Gouden Lotus Award onderzoek 2023 en een videoverslag van de award-uitreiking met een eerste reactie van de winnaars.

InFinance reikt dit jaar voor de achtste keer de Gouden Lotus Awards Hypotheekmarkt uit. Adviseurs konden van 31 maart tot en met 12 mei hun stem uitbrengen. Dit jaar wordt voor de derde keer ook een Groene Lotus Award uitgereikt aan de hypotheekverstrekker die door de advieskantoren wordt gezien als meest vooruitstrevend op het gebied van woningverduurzaming, in de breedste zin van het woord. Adviseurs hebben de genomineerden voor die award gekozen in het Gouden Lotus Award onderzoek. Na een jury pitch in september wordt de Groene Lotus Award op 5 oktober uitgereikt op het plenaire podium van HypoVak.

Award Hypotheekverstrekker: Florius

In de categorie Hypotheekverstrekker waren dit jaar ABN Amro, Florius en ING Bank door hun businesspartners genomineerd voor een Gouden Lotus Award Hypotheekmarkt.

Adviseurs die op Florius hebben gestemd zijn goed te spreken over de deskundigheid, bereikbaarheid, vriendelijkheid en het meedenkend vermogen van de medewerkers. Maar ook de snelle verwerkingstijden en de gebruiksvriendelijkheid van de digitale tools worden meer dan eens genoemd.

‘Streng doch rechtvaardig’, ‘betrouwbaar en voorspelbaar’, ‘geen beperkingen, maar oplossingen’. De reacties van de adviseurs samenvattend heeft Florius de zaken goed op orde. Eén opmerking spring er uit: ‘Florius weet dat er achter elk dossier een mens zit’.

 

Award Hypotheekverstrekker <3 jaar: Lot Hypotheken

In de categorie Hypotheekverstrekker nieuwkomer <3 jaar waren dit HollandWoont, Lot Hypotheken en Woonnu door hun businesspartners genomineerd voor een Gouden Lotus Award Hypotheekmarkt.

Winnaar Lot Hypotheken krijgt waardering voor de deskundige en oplossingsgerichte medewerkers, de korte stukkenlijst, de snelle doorlooptijden én de scherpe NHG-tarieven. Meerdere adviseurs geven aan goede ervaringen met Lot Hypotheken te hebben in het segment starters, maar ook voor het financieren van woningverduurzaming met rentekorting weet de adviseur de weg naar Lot te vinden. Een wens die meer dan eens wordt uitgesproken is die van een rechtstreekse aanstelling.

Waar de een Lot in haar derde levensjaar een betrouwbare nieuwkomer noemt, ziet een andere op punten nog ruimte voor verbetering. Bijvoorbeeld op het vlak van online inzage en mutatiemogelijkheden bij lopende hypotheken. Lot Hypotheken heeft bij een meerderheid van de stemmers duidelijk een goede eerste indruk achtergelaten.

 

Award Serviceprovider: DAK Intermediairscollectief

In de categorie Serviceprovider waren dit jaar DAK Intermediairscollectief, FlexFront en VCN door hun businesspartners genomineerd voor een Gouden Lotus Award Hypotheekmarkt.

Winnaar DAK Intermediairscollectief wordt omschreven als persoonlijk, deskundig, betrouwbaar en snel. Een rapport waarmee je prima kunt thuiskomen.

Het valt adviseurs op dat DAK haar servicelevels in positieve zin heeft bijgesteld. Waardering is er verder voor de deskundige en oplossingsgerichte medewerkers, die goed bereikbaar zijn. Meer dan eens wordt het brede aanbod aan producten en diensten genoemd, en ook de wijze waarop DAK digitaliseert en tegelijkertijd persoonlijk weet te blijven, oogst waardering. Adviseurs zien verbeterpunten, maar overall gezien zijn de DAK-leden heel tevreden over de samenwerking.

Award Serviceprovider <700 kantoren: Huismerk

In de categorie Serviceprovider <700 kantoren waren dit jaar Home Invest, Huismerk en LNI door hun businesspartners genomineerd voor een Gouden Lotus Award Hypotheekmarkt.

Winnaar Huismerk oogst lof voor de wijze waarop het de adviseur betaalbaar volledig weet te faciliteren. Waardering is er voor de automatisering, goede bereikbaarheid, snelle doorlooptijden en de gekwalificeerde acceptanten, die graag meedenken en waar nodig een stap extra voor je willen zetten.

 

 

Award ORV-aanbieder: TAF

In de categorie ORV waren dit jaar Nationale-Nederlanden, Scildon en TAF door hun businesspartners genomineerd voor een Gouden Lotus Award Hypotheekmarkt.

Voor winnaar TAF steekt de adviseur ook dit jaar weer de loftrompet uit. De processen zijn op orde, de tarieven scherp en de voorwaarden gunstig en voor iedereen te begrijpen. Waardering is er voor de bereikbaarheid, reactiesnelheid, de heldere communicatie en de gebruikersvriendelijke software. De lijnen met accountmanagers en medewerkers zijn kort en persoonlijk. Mutaties worden snel verwerkt en meer dan eens wordt aangegeven dat het prettig zaken doen is met TAF.

Veel lof is er ook dit jaar weer voor de accountmanagers die maatwerkoplossingen aanbieden wanneer dit nodig is.

Award AOV-aanbieder: TAF

In de categorie Inkomen waren dit jaar opnieuw ASR, Credit Life en TAF door hun businesspartners genomineerd voor een Gouden Lotus Award Hypotheekmarkt.

Winnaar TAF kreeg met afstand de meeste stemmen in deze categorie. Het met TAF samenwerkend intermediair is duidelijk gecharmeerd van de arbeidsongeschiktheidsoplossingen voor werknemers en ondernemers. Waardering is er voor de snelle processen, goede voorwaarden, de snelheid van acceptatie en de vele opties waaruit gekozen kan worden. De combinatie TAF en goedkoop wordt echter het vaakst genoemd.

Lof is er eveneens voor de accountmanagers, de innovatieve productontwikkeling en voor de medewerkers die betrokken, meedenkend en bereikbaar zijn. TAF is duidelijk, maar de acceptatie kan soms ook streng zijn.

Award Woonverzekeraar: Nh1816 Verzekeringen

In de categorie Woonverzekeringen waren ook dit jaar ASR Verzekeringen, Nationale-Nederlanden en Nh1816 Verzekeringen door hun businesspartners genomineerd voor een Gouden Lotus Award Hypotheekmarkt.

Voor winnaar Nh1816 Verzekeringen is het intermediair de local hero. Andersom zien de advieskantoren de verzekeraar als de held die onvoorwaardelijk voor hen heeft gekozen. Die sterke eigen identiteit, gecombineerd met ondernemerschap en wederzijds vertrouwen, vertaalt zich in een ruime schaderegelingsbevoegdheid en – mits goed onderbouwd – in maatwerkoplossingen. De combinatie betrouwbaar, degelijk en vooruitstrevend wordt meer dan eens genoemd.

De lijnen zijn kort en er is tevredenheid over de deskundig en flexibel ingestelde medewerkers. Waardering is er verder voor het ruime aanbod, de goede voorwaarden, scherpe premie en de schadeafwikkeling. De automatisering is op orde en ook de handige app wordt meer dan eens genoemd. Tot slot wordt ook de maatschappelijke betrokkenheid van Nh1816 gezien en gewaardeerd. Of zoals een adviseur het omschrijft: ‘Een topverzekeraar met het hart op de goede plaats!’

Award Kredietverlener: Defam

In de categorie Kredietverlener waren dit jaar BNP Paribas Personal Finance, Defam en Freo door hun businesspartners genomineerd voor een Gouden Lotus Award Hypotheekmarkt.

Bij award-winnaar Defam komen de kwalificaties ‘scherpste prijs’ en ‘snelheid’ het vaakst voor in de reacties die adviseurs hebben achtergelaten op het stemformulier. Waardering is er voor de snelle kredietbeoordeling, de beperkte stukkenlijst en de vlotte uitbetaling van kredietbedragen. Een deel van de adviseurs ervaart dat het in zijn algemeenheid lastiger is geworden om een krediet rond te krijgen. Dat de goed bereikbare medewerkers bij Defam in die gevallen meedenken om tot een passende oplossing te komen, wordt meer dan eens aangehaald in de commentaren.

 

Awards Innovatie

 

Hypotheekproduct:
Florius: financieringsoplossingen voor nieuwe woonvormen (kangoeroe- en mantelzorgwoningen)

Sinds het najaar van 2022 kunnen 55-plussers via het intermediair bij Florius terecht voor de financiering van zogenaamde kangoeroe- en mantelzorgwoningen.

Een kangoeroewoning bestaat uit twee zelfstandige woningen of wooneenheden onder één dak. De woningen hebben elk een eigen voordeur en vaak ook een interne (afsluitbare) verbindingsdeur. Voor de financiering van deze woonvorm door Florius moet er sprake zijn van bewoning door twee huishoudens, die eerstegraads familie van elkaar moeten zijn, samengesteld uit een (adoptie)ouder(s) en (adoptie)kind relatie. De financiering is mogelijk op basis van het inkomen van maximaal twee eigenaren/schuldenaren.

Een mantelzorgwoning is een tijdelijke zelfstandige woning in de tuin van iemand die zorg nodig heeft. Daar kan de zorgverlener of degene die zorg nodig heeft wonen. Een mantelzorgwoning kan een nieuw gebouw zijn, een aanbouw of een bestaand bouwwerk, bijvoorbeeld een garage. Als de zorg niet meer nodig is, mag de mantelzorgwoning vaak niet meer bewoond worden. Voor beide woonvormen kunnen de regels per gemeente verschillen. De mantelzorgwoning wordt meegefinancierd op het hoofdverblijf dat onderdeel is van hetzelfde perceel van de mantelzorgwoning. De tijdelijke mantelzorgwoning telt niet mee bij de waardebepaling van de totale woning. Is er sprake van een vaste woonunit op hetzelfde perceel, dan wordt de waarde van de woonunit wel meegenomen in de waarde van de woning.

Verzekeringsoplossing:
Credit Life Inkomensgarantie (CIG) met WW-dekking

Credit Life heeft begin oktober 2022 de Inkomensgarantie (CIG) voorzien van een uitkering bij werkloosheid. Directielid Perry Dizij legt uit waarom de uitbreiding van de Inkomensgarantie met een WW-dekking zo belangrijk is: “Tijdens de risicoanalyse bespreken hypotheekadviseurs onder meer de financiële risico’s van gehele of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid en werkloosheid met hun klant.

Tot voor kort waren daar soms twee verzekeringen voor nodig, want de WW-dekking kon alleen gecombineerd worden met onze Woonlastenverzekering. Dat is nu verleden tijd.”

Dienstverlening aan Intermediair:
ABN Amro: Spotlight-campagne consument en ondernemer

ABN Amro is begin maart gestart met het periodiek in de schijnwerpers plaatsen van een specifieke doelgroep op de woningmarkt. Met doelgerichte informatie en oplossingen helpt ABN Amro de hypotheekadviseur de juiste financiële mogelijkheden te koppelen aan de wensen en behoeftes van deze doelgroepen. Naast het helpen vinden van deze commerciële kansen, helpt ABN Amro de hypotheekadviseur ook deze kansen te verzilveren. De doelgroepenbank plaatste als eerste de starter en ondernemer in de spotlights.

Dienstverlening aan Consument:
Florius bewustwordingscampagne 55-plussers ‘Woonplan voor straks’.

In september 2022 lanceerde Florius een nieuwe online omgeving (florius.nl/strakswonen) om 55-plussers te stimuleren om aan de slag te gaan met hun woonplan voor straks. In de online omgeving kan onder andere via een uitgebreide 3D tour een kijkje worden genomen in meerdere inspirerende modelwoningen, zoals een kangoeroewoning, techwoning en een wooncomplex met gezamenlijke faciliteiten.

Op het 55+ platform worden ook tips voor zowel de 55-plus-woonconsument als voor de adviseur gegeven. Een gedegen financiering voor het palet aan woonvormen voor 55-plussers mag daarbij uiteraard niet ontbreken. Op deze manier wil Florius samen met de adviseur 55-plussers helpen om hun woonplan voor de toekomst te maken én te realiseren.”

Dank aan alle adviseurs die hun stem hebben uitgebracht. Winnaars gefeliciteerd!

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.