Winnaars Gouden Lotus Awards 2021

0

Vandaag maken we de winnaars bekend die een of meerdere van de prestigieuze Gouden Lotus Awards 2021 uitgereikt krijgen. InFinance-hoofdredacteur Alex Klein trekt vandaag en morgen met een camerateam door het land om de Gouden Lotus Awards bij de winnaars af te leveren. ABN AMRO wint de Gouden Lotus Award Hypotheekverstrekker 2021. Alle winnaars op een rij:

Op 16 september verschijnt een special met alle onderzoeksresultaten

Hypotheekverstrekker: ABN AMRO

Hypotheekverstrekker <3 jaar: Woonnu

Serviceprovider: FlexFront

Serviceprovider <700 kantoren: Home Invest

ORV-aanbieder: TAF

Inkomensverzekeraar: Credit Life

Woonverzekeraar: Nh1816 Verzekeringen

Kredietverlener: DEFAM

Innovatie:

Hypotheekproduct:
a.s.r – WelThuis Levensrente Hypotheek

Verzekeringsoplossing:
TAF Hypotheekbeschermer

Dienstverlening aan Intermediair:
Florius – Kansrijke Momenten

Dienstverlening aan Consument:
Calcasa – Desktop Taxatie

 

Feestelijke award-special

Op donderdag 16 september verschijnt een feestelijke special met daarin alle onderliggende resultaten van het Gouden Lotus Award onderzoek 2021 en een videoverslag van de award-uitreiking met een eerste reactie van de winnaars.

De Gouden Lotus Awards Hypotheekmarkt, een initiatief van het vakblad InFinance en Hypotheek Business Club, worden dit jaar voor de zesde keer uitgereikt. Financieel advieskantoren in Nederland brachten hun stem uit tussen 29 juni en 20 augustus. Het is de adviseur die de winnaars van de Gouden Lotus Awards heeft aangewezen.

Award Hypotheekverstrekker: ABN AMRO

In de categorie Hypotheekverstrekker waren dit jaar ABN AMRO, Florius en MUNT Hypotheken door hun businesspartners genomineerd voor een Gouden Lotus Award Hypotheekmarkt.

Als we de reacties lezen die adviseurs hebben achtergelaten bij award-winnaar ABN AMRO, dan zijn de acceptanten van de bank goud waard. Ze zijn goed bereikbaar, kundig, betrokken, flexibel én denken tot het extreme in oplossingen. In complexe situaties wordt maatwerk niet geschuwd en dat wordt vooral gewaardeerd door adviseurs die ook de zakelijke markt bedienen. ‘Ze werken snel en wanneer nodig nog sneller’, is ook iets wat we vaker terug zagen komen.

Andere zaken die meer dan eens worden genoemd zijn de veelheid aan doelgroep proposities, de snelle processen, het duidelijke acceptatiebeleid, de mogelijkheid tot voorbespreken en een juiste mix tussen persoonlijk en digitaal. Ook voor de accountmanagers is er louter lof. Gelukkig vonden ergens in de kantlijn ook nog een kritische noot: ‘Er is altijd ruimte voor verbetering!’

Award Hypotheekverstrekker <3 jaar: Woonnu

In de categorie Hypotheekverstrekker nieuwkomer <3 jaar waren dit jaar HollandWoont, Lot Hypotheken en Woonnu door hun businesspartners genomineerd voor een Gouden Lotus Award Hypotheekmarkt.

De adviseurs die hun stem aan award-winnaar Woonnu gaven zijn vooral gecharmeerd van het kloppende groene hart van het nieuwe hypotheeklabel. Maar een scherpe rentes en de rentekorting bij een energielabelsprong lijken toch wel de echte reden voor de kennismaking. Positief zijn de meeste stemmers over de productvoorwaarden, de verwerkingstijden en de wijze waarop Woonnu de huiseigenaar helpt de woning te verduurzamen.

Een aantal adviseurs met een positieve dossierervaring geven daarbij aan dat de toekomst zal leren of Woonnu die positieve ervaring ook op de lange termijn kan blijven waarmaken. Voor nu gunnen ze de nieuwkomer het voordeel van de twijfel én een Gouden lotus Award.

Award Serviceprovider: FlexFront

In de Serviceprovider waren dit jaar DAK, FlexFront en VKG door hun businesspartners genomineerd voor een Gouden Lotus Award Hypotheekmarkt.

De meeste advieskantoren die op award-winnaar FlexFront hebben gestemd zijn ook dit jaar weer zeer te spreken over de vaste aanspreekpunten binnen het acceptantenteam die proactief met hen meedenken. Bij FlexFront hebben ze de zaakjes goed op orde, is een opmerking die meer dan eens is geplaatst. En dat geldt zeker ook voor de digitalisering.

Er worden de laatste tijd wel pieken en dalen in het serviceniveau ervaren, maar over het algemeen zijn er op dat vlak vooral positieve ervaringen te bespeuren. Tot slot zijn er complimenten voor de webinars van FlexFront.

Serviceprovider <700 kantoren: Home Invest

In de categorie Serviceprovider <700 kantoren waren dit jaar Home Invest, Huismerk en SUREbusiness door hun businesspartners genomineerd voor een Gouden Lotus Award Hypotheekmarkt.

Award-winnaar Home Invest wordt door de adviseurs gecomplimenteerd vanwege de goede bereikbaarheid, het actief meedenken en de persoonlijke benadering van de medewerkers.

Ook het brede productaanbod en de vaste aanspreekpunten worden meer dan eens genoemd.

Award ORV-aanbieder: TAF

In de categorie ORV waren dit jaar Nationale-Nederlanden, Scildon en TAF door hun businesspartners genomineerd voor een Gouden Lotus Award Hypotheekmarkt.

Award-winnaar TAF bleek ook dit jaar weer een ware stemmagneet. Adviseurs waarderen het brede palet aan productoplossingen, de scherpe premies en het digitale acceptatieproces. Nee verkopen is er niet bij, voor elk risico wordt een oplossing gezocht.

Net als vorig jaar komt het woord ‘snel’ het vaakst voor in de reacties die adviseurs hebben achtergelaten op het stemformulier.

Award Inkomensverzekeraar: Credit Life

In de categorie Inkomen waren ook dit jaar opnieuw a.s.r., Credit Life en TAF door hun businesspartners genomineerd voor een Gouden Lotus Award Hypotheekmarkt.

Award-winnaar Credit Life is volgens de adviseurs die hun stem gaven innovatief, werkt continu in samenspraak met het intermediair aan productverbeteringen en biedt ruime dekkingsvoorwaarden tegen een prima tarief. De acceptatie wordt soms nog wel wat streng gevonden.

Opvallend vaak zijn de adviseurs positief over de accountmanagers van Credit Life. Ze zijn betrokken, denken mee in oplossingen en hebben kennis van zaken.

Award Woonverzekeraar: Nh1816 Verzekeringen

In de categorie Woonverzekeringen waren ook dit jaar opnieuw a.s.r. Verzekeringen, Nationale Nederlanden en Nh1816 door hun businesspartners genomineerd voor een Gouden Lotus Award Hypotheekmarkt.

Award-winnaar Nh1816 heeft een trouwe schare tevreden adviseurs voor wie de verzekeraar in de omgang als familie aanvoelt. De medewerkers zijn uitstekend bereikbaar, vriendelijk, kundig en oplossingsgericht. De schadeafhandeling krijgt al jaren het predicaat uitmuntend en ook over de digitale bediening is de adviseur zeer te spreken. In Oudkarspel hebben ze de perfecte mix tussen persoonlijk en digitaal uitgevonden.

Meer dan eens wordt Nh1816 door de adviseurs DE intermediairverzekeraar genoemd. Maar ook innovatief, flexibel, betrouwbaar en no-nonsense zijn kwalificaties die vaak voorbijkomen.

Kredietverlener: DEFAM

In de categorie Kredietverlener waren dit jaar ABN AMRO, Defam en Interbank door hun businesspartners genomineerd voor een Gouden Lotus Award Hypotheekmarkt.

Award-winnaar DEFAM heeft volgens de stemmers gunstige rentetarieven en een snel acceptatieproces. Ondanks de omvang is maatwerk hier nog mogelijk. De acceptanten denken proactief mee met de adviseur en de communicatie is snel en helder.

Een minderheid van de stemmers noemt DEFAM degelijk en niet erg onderscheidend. Overall gezien is de mening van de stemmers dit jaar echter een stuk positiever geworden.

 

Awards Innovatie:

Hypotheekproduct:
a.s.r. WelThuis Levensrente Hypotheek

De WelThuis Levensrente Hypotheek werd vorig jaar tijdens HypoVak geïntroduceerd.

De aflossingsvrije hypotheek wordt aangeboden met een levenslange rente en is bedoeld voor klanten die hun AOW-leeftijd bereikt hebben en de eventuele overwaarde van hun huis willen opnemen tot maximaal 50% van de woningwaarde. De rente staat levenslang vast zolang de klant in de woning woont.

Bij deze hypotheek wordt geen annuïtaire toets gedaan, maar wordt er gerekend met wat de klant daadwerkelijk gaat betalen. Oftewel, er wordt voor deze hypotheek getoetst op de werkelijke maandlasten.

Omdat bij een aflossingsvrije hypotheek de maandlasten lager zijn dan bij een annuïteitenhypotheek, kunnen ook klanten met alleen een AOW of een klein pensioen een aanzienlijk bedrag aan overwaarde van hun woning opnemen.

Verzekeringsoplossing:
TAF Hypotheekbeschermer

TAF lanceerde in juni een Hypotheekbeschermer voor werknemers. Het product lost in één keer een deel van de hypotheek af, als de verzekerde in de WIA komt. Risicodrager achter de TAF Hypotheekbeschermer is BNP Paribas Cardif.

Het verzekerd bedrag daalt annuïtair op basis van een percentage naar keuze. Met een looptijd van maximaal 30 jaar kan deze worden afgestemd op de hypotheek. Dit kan zowel een nieuwe als een lopende hypotheek zijn.

Naast arbeidsongeschiktheid kan bij een nieuwe hypotheek ook werkloosheid worden meeverzekerd. Als de ww-uitkering van het UWV stopt en de verzekerde heeft nog geen nieuwe baan gevonden, dan keert de verzekering maximaal 12 maanden uit. Het verzekerd bedrag wordt bepaald aan de hand van de hoogte van de hypotheek.

Dienstverlening aan Intermediair:
Florius Kansrijke Momenten

De Florius tool ‘Kansrijke Momenten’ voor adviseurs creëert op data gebaseerde signalen, die aanleiding kunnen zijn voor een adviserend of informerend gesprek met de klant. Adviseurs kunnen inmiddels al relevante klantdata ophalen voor de thema’s verduurzamen, renteherziening en aflossingsvrij.

Met de tool Kansrijke Momenten levert Florius een ondersteunende bijdrage aan de rol van de adviseur in het beheerproces.

In dit samenspel stelt Florius geavanceerde en kostbare tooling voor dataselectie beschikbaar, maar het is de adviseur die de klant persoonlijk kent en op basis van die kennis duiding geeft aan deze ruwe kansrijke momenten.

Dienstverlening aan Consument:
Calcasa: Desktop Taxatie

Als reactie op de Europese Leidraad die sinds 1 juli alleen modelmatig taxeren niet meer toestaat, introduceerde Calcasa dit voorjaar, samen met pilotpartners ING en de Taxatheek, de Desktop Taxatie. Met deze nieuwe vorm van taxeren blijft een modelmatige taxatie onder de 90% van de schuld-marktwaardeverhouding als basis toch mogelijk.

De Desktop Taxatie combineert de modelwaarde van de woning met de kennis van een taxateur, zonder dat die de woning bezoekt. Daarmee kan een taxatie voordelig en snel worden uitgevoerd en toch voldoen aan de Europese Leidraad. Inmiddels accepteren NHG en diverse geldverstrekkers de Desktop Taxatie van Calcasa als taxatievorm naast de fysieke taxatie.

Adviseurs zijn vooral te spreken over de snelheid waarmee Calcasa heeft ingespeeld op de nieuwe regelgeving en met een goed alternatief is gekomen om de taxatiekosten beheersbaar te houden voor de consument.

Dank aan alle adviseurs die hun stem hebben uitgebracht. Winnaars gefeliciteerd!

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Alex Klein

Alex Klein is hoofdredacteur van InFinance, een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners.