Wil de hypotheekketen wel vernieuwen?

0

Vandaag staat het thema nieuwe spelers en vernieuwing centraal in InFinance Kansen & Visies – De Talkshow. Aan de talkshowtafel zijn te gast Stephan de Graaf (Neo Hypotheken), Christian Dijkhof (OvFD), Arjan Hessels (Stater) en Bart Koster (Lloyds Bank).

De laatste talkshow van dit jaar gaat over vernieuwing, uitdagingen en oplossingen.

Zo stelt Stephan de Graaf, Head of operations bij nieuwkomer Neo Hypotheken, na een jaar pionieren vast dat vernieuwing in de Nederlandse hypotheekmarkt vrijwel onmogelijk is, omdat geldverstrekkers niet collectief optrekken. Bart Koster, Manager Intermediaire Distributie bij Lloyds Bank, is van mening dat nieuwe toetreders wel degelijk helpen om de markt te vernieuwen en zorgen voor het scherp houden van de gevestigde orde.

Bekijk de InFinance Kansen & Visies – De Talkshow:

De Nederlandse hypotheekmarkt is toegankelijk voor nieuwkomers. Met partijen als Stater die een laagdrempelige toegang regelen en een netwerk aan onafhankelijke hypotheekadviseurs waar je producten ‘gratis’ op het schap liggen. De livegang van een nieuwkomer kan binnen 14 weken geregeld worden, vertelt Arjan Hessels, Managing Director Innovation bij Stater.

Brondata

Voor de marktstandaard die Neo wil creëren is de hele keten nodig. En volume. Maar zolang de adviseur bijvoorbeeld de keuze blijft houden uit fysieke documenten, brondata of een hybride vorm, kun je volgens De Graaf niet volledig op brondata gericht zijn, terwijl dat wel de toekomst is.

Christian Dijkhof, voorzitter OvFD, merkt op dat de adviseur nog te weinig voordelen ervaart van het werken met brondata. Dat heeft te maken met regelgeving, maar ook omdat de adviseur vaak wel hybride moet werken omdat elke geldverstrekker andere acceptatieregels voor het aanleveren van documenten heeft.

Acceptatiecriteria en voorwaarden die gedurende de looptijd van de hypotheek ook nog eens regelmatig worden aangepast, en dat pakt volgens Dijkhof lang niet altijd gunstig uit. Waarom, dat zie je in deze laatste aflevering van InFinance Kansen & Visies – De Talkshow.

InFinance Kansen & Visies – De Talkshow is powered by Stater. Een overzicht van alle uitgezonden talkshows kun je hier vinden

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Alex Klein

Alex Klein is hoofdredacteur van InFinance, een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners.