Wijziging Zorgverzekeringswet gaat te snel

0

De Tweede Kamer overlegt over de wijziging van de Zorgverzekeringswet. Zo is er een voorstel gedaan dat de vergoeding vanuit de zorgverzekering van niet-gecontracteerde zorgverleners verder beperkt. De Consumentenbond trapt op de rem, omdat de beleidsmakers in hun snelheid de regels van transparantie aan hun laars lijken te lappen.

Nu vergoeden verzekeraars zo’n 80% van de kosten als de verzekerde gebruikmaakt van zorgverleners die geen contract hebben met de zorgverzekeraar. Als het voorstel wordt aangenomen kan de vergoeding terug worden gebracht naar 0,0%.

Voor de Consumentenbond moet eerst een aantal zaken definitief geregeld zijn, voor een dergelijke aanpassing overwogen kan worden:

* transparantie over de kwaliteit van zorg;
* transparantie over het zorginkoopbeleid van de verzekeraar;
* tijdige – dat wil zeggen voordat de verzekering moet worden aangegaan- contractering van zorg door verzekeraars en communicatie hierover richting consument.

Bovendien vraagt de Consumentenbond zich sterk af wat deze wijziging voor (indirecte) gevolgen heeft voor de keuzevrijheid van patiënten.

Het conflict tussen Achmea en het Slotervaart Ziekenhuis illustreert wat er kan gebeuren als artikel 13 van de Zorgverzekeringswet wijzigt. Er is tussen deze partijen geen overeenstemming bereikt over gecontracteerde zorg. Consumenten werden hierover pas begin februari bericht, ver na de periode waarin ze konden kiezen voor hun zorgverzekeraar. Bart Combee, directeur Consumentenbond: “Als dit het beeld schetst voor de toekomst:  gecontracteerde aanbieders worden pas bekend nadat is gekozen voor de zorgverzekeraar, en als straf een sterk uitgeklede vergoeding aanbieden, dan keldert de positie van consumenten naar een dieptepunt.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.