Wijntje kan nabestaanden flinke kater opleveren

0

De kosten voor begraven lopen al jaren op, maar crematoria weten inmiddels ook flink te rekenen. Volgens Uitvaartland.nl kiest al ruim 68 procent van de Nederlanders voor cremeren, maar de kosten van de crematie zelf en de samenkomst na de dienst, blijken per crematorium flink te verschillen.

Het onderzoek van Uitvaartland.nl onder 115 crematoria in Nederland toont aan dat het prijsverschil tussen het goedkoopste en duurste crematorium voor een crematie zonder gebruik van faciliteiten en zonder begeleiding van nabestaanden 850 euro bedraagt. Het goedkoopste crematorium staat in Almere. Een technische crematie kost daar 395 euro, terwijl voor exact dezelfde crematie bij het crematorium in Eelderwolde 1.245 euro afgerekend moet worden. “Een technische crematie zonder aulagebruik is overal hetzelfde en daarom zou hier eigenlijk geen prijsverschil in moeten zitten. De overheid moet ingrijpen en vaste prijzen gaan hanteren bij technische crematies voor alle crematoria in Nederland”, aldus Johan Verhofstadt van Uitvaartland.nl.

De technische – of stille – crematies worden overigens steeds populairder. “Mensen kiezen vaker voor een gezellige locatie zoals bijvoorbeeld een voetbalkantine, restaurant of kroeg om een toost op het leven van hun dierbare uit te brengen. In veel gevallen is dit ook veel goedkoper”, aldus Verhofstadt.

Met aula en samenzijn achteraf

De kosten voor het gebruik van de aula en een toost uitbrengen op het leven, kunnen bij de crematoria namelijk aardig in de papieren lopen. Voor crematies met gebruik van de aula is het prijsverschil tussen het goedkoopste en duurste crematorium 1.480 euro. Crematorium Cremaere in Almere biedt met 720 euro (60 minuten) en 920 euro (120 minuten) ook hier de goedkoopste optie aan, terwijl Crematorium Duin- en Bollenstreek in Lisse met 2.200 euro (120 minuten) de duurste optie is.

Opvallende verschillen werden ook waargenomen bij de horecaprijzen van verschillende crematoria. Het goedkoopste glas wijn is te krijgen bij Crematorium De Dijk in Maassluis voor 3,25 euro, terwijl het duurste glas wijn meer dan twee keer zo duur was, namelijk 6,75 euro bij Crematorium Duin- en Bollenstreek in Lisse. Het goedkoopste kopje koffie kost 2,20 euro bij Crematorium Tilburg, terwijl het duurste kopje koffie 43% duurder was, namelijk 3,15 euro bij wederom Crematorium Duin- en Bollenstreek in Lisse.

Met de crematoria-vergelijker van Uitvaartland kunnen mensen de prijsverschillen tussen crematoria in hun gemeente of provincie bekijken:

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.