Wietbranden veroorzaken forse schadelast

0

Hennepkwekerijen blijven onverminderd zorgen voor forse (brand)schade. Bijna één op de vijftig grote branden heeft als oorzaak hennepteelt. Volgens het Verbond van Verzekeraars komen deze branden ‘schrikbarend vaak’ voor in woonhuizen.

De Stichting Salvage heeft op verzoek van het Verbond voor de tweede keer een inventarisatie gemaakt van het aantal hennepbranden. Van het totaal aantal Salvage-meldingen heeft bijna 2% de oorzaak wietteelt, wat dus neerkomt op één op de vijftig branden. Ten opzichte van de eerste rapportage is sprake van een lichte stijging. De schade van deze wietbranden is fors en hoger dan bij ‘normale’ branden, omdat een brand in een wietpand relatief vaak overslaat naar naastgelegen huizen. De totale schade loopt in de vele miljoenen euro’s per jaar.

Zeer grote branden

Registreerde Salvage zowel in 2013 als 2014 nog 73 branden waarbij hennep in het spel was, in 2015 en 2016 lag dat iets hoger met 81 en 79 branden in huizen en bedrijven met wietteelt. In de eerste helft van 2017 staat de teller op 37 branden. Uit de analyses blijkt dat het steeds vaker gaat om middelgrote branden. In 2015 (7) en 2016 (5) noteerden de Salvage-coördinatoren zelfs een aantal zeer grote branden. Het aantal beschadigde panden als gevolg van wietbranden ligt hoger dan het aantal branden: in 2015 betrof dat 133 panden, in 2016 lag dat op 120 huizen en bedrijfspanden.

Uit de jaarlijkse Risicomonitor Woningbranden van het Verbond blijkt dat er jaarlijks iets meer dan 100.000 particuliere claims op de brandverzekering zijn, ongeveer de helft is het gevolg van het onjuist gebruik van apparaten of defecte elektra. Hoe vaak daarbij de oorzaak hennepteelt is, is niet bekend.

Levensgevaarlijke situaties

Het Verbond roept woningbezitters en huurders die onraad vermoeden op dit te melden bij de wijkagent of Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). Ook waarschuwen verzekeraars wiettelers: wie schade veroorzaakt, draait daar zelf voor op. Daarnaast dringen verzekeraars er bij gemeenten, woningcorporaties en vastgoedverhuurders op aan dat ze hun huurders goed voorlichten over hennepteelt in hun omgeving. Kenmerken zijn beslagen of afgeplakte ramen en gordijnen, warme muren, licht dat dag en nacht blijft branden, een constant zoemend of ronkend geluid en stank (hennepgeur). Ook problemen met elektriciteit in de buurt of terugkerende korte stroomstoringen kunnen duiden op een wietkwekerij.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.