‘Wft schiet tekort bij APF-advies’

0

De komst van het algemeen pensioenfonds (APF) als nieuwe optie voor werknemers om pensioenvermogen op te bouwen, maakt eens te meer duidelijk dat de adviesregels in de Wet financieel toezicht (Wft) tekort schieten.

Dat is samengevat de conclusie van het slotdebat dat eerder deze week werd gehouden tijdens het pensioenseminar OP & TOP Pensioen. Debatleider Chris Baelemans, directeur van Dukers & Baelemans, deponeerde hierin de stelling dat advies over een APF moet vallen onder de advies- en vakbekwaamheidsregels van de Wft. De aanwezige pensioenadviseurs, accountants en vertegenwoordigers van diverse typen pensioenuitvoerders, waren het vrijwel unaniem mee hem eens.

Wft op de schop

“De keuze om een pensioenregeling wel of niet onder te brengen bij een APF is een van de zwaarste waar een pensioenadviseur voor komt te staan”, benadrukte panellid Tim Burggraaf, partner Mercer. Jop Versteegt, binnen Achmea verantwoordelijk voor het in oprichting zijnde APF van Centraal Beheer, voegde eraan toe dat de huidige Wft niet voldoet. “Want wat zegt die over pensioenfondsen? Niets!” Baelemans trok dit verder door en stelde vast dat iedereen die advies geeft op het terrein van pensioen, de Wft-beroepskwalificatie Pensioenadviseur zal moeten hebben. “Maar dan moeten de kwalificaties wel stevig worden herzien.”

Deelnemer krijgt de rekening

Uit de discussie blijkt al snel dat de consequenties voor de deelnemer van een overgang van een pensioenfondsregeling of verzekerde regeling naar een APF het meest heikele punt vormen. “Werkgevers gaan minder betalen, maar iemand betaalt die prijs en dat is de deelnemer”, aldus Arjen van Zanten (Zwitserleven PPI). Volgens Burggraaf moet deelnemers overduidelijk worden verteld dat de garantie vervalt. “Voor zover die er al was”, nuanceerde hij zelf. “Dat is nog sterker aan de orde waar het een eventuele overgang van opgebouwde rechten betreft. Dit is echt een groot risico voor de adviseur!”

Adviseur moet weten wat hij doet

“Daarom is het ook cruciaal dat de Wft wordt uitgebreid”, viel Versteegt hem bij. “Want de adviseur moet wel weten wat hij doet. Maar”, zo voegde hij eraan toe. “Diezelfde adviseur en werknemer moeten ook weten dat de prijs voor garanties te hoog is. Aanbieders trouwens ook: die prijs mag je van klanten eigenlijk niet meer vragen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.