Wetsvoorstel dwingt correct beloningsbeleid af

0

Bestuurders en medewerkers van banken en verzekeraars die een deel van hun vaste beloning in aandelen ontvangen, mogen die pas na vijf jaar verkopen. Financiële ondernemingen worden ook verplicht om vooraf stakeholders te betrekken bij beloningsvoorstellen en daarover verantwoording af te leggen.

Dit staat in het wetsvoorstel ‘beloningen in de financiële sector’ dat minister Hoekstra van Financiën vandaag heeft ingediend bij de Tweede Kamer. Behalve voor aandelen geldt de retentieperiode van 5 jaar ook voor alle andere bestanddelen waarvan de waarde afhankelijk is van de waarde van de onderneming, mits deze onderdeel zijn van een vaste beloning. Met een retentieperiode worden de belangen van bestuurders en medewerkers volgens Hoekstra meer in lijn gebracht met het langetermijnbelang van de onderneming en de kortetermijnrisico’s ingeperkt.

De reikwijdte van het wetsvoorstel is breder dan bestaande gedragscodes, staat in de Memorie van Toelichting. Het wetsvoorstel is namelijk van toepassing op de gehele financiële sector. Zowel beursondernemingen als niet-beursondernemingen en zowel bestuurders als overige personen werkzaam onder verantwoordelijkheid van de financiële onderneming.

Beloningsincidenten

De aangescherpte beloningsregels voor de financiële ondernemingen moeten perverse prikkels in de financiële sector tegengegaan en het vertrouwen in de financiële sector vergroten. Door een aantal beloningsincidenten die voor de nodige maatschappelijke verontwaardiging zorgde, worden banken en verzekeraars nu bij wet verplicht om bij hun beloningsbeleid meer rekening houden met hun maatschappelijke positie.

De minister heeft er duidelijk geen vertrouwen meer in dat de financiële sector deze handschoen zelf zou oppakken. Hierover schrijft hij: “Recente voorstellen tot verhoging van vaste beloningen van bestuurders van enkele financiële ondernemingen hebben afbreuk gedaan aan het maatschappelijk draagvlak voor en het vertrouwen in banken en daarmee voor de sector als geheel en geven aanleiding om aanvullende wettelijke beloningsmaatregelen in te voeren, waaronder maatregelen ten aanzien van vaste beloningen.”

Via het wetsvoorstel wordt ook geregeld dat het bestaande beleid voor handelaren voor eigen rekening, zoals geïnitieerd door het vorige kabinet, wordt voortgezet. Zij blijven uitgezonderd van het bonusplafond. Dit sluit volgens de minister aan bij nieuwe Europese regelgeving voor beleggingsondernemingen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.