Wet verbeterde premieregeling van kracht

0

Vandaag is de Wet verbeterde premieregeling in werking getreden. De Wet maakt het mogelijk dat werknemers met een premie- of kapitaalovereenkomst kunnen kiezen voor een geheel of gedeeltelijk variabele pensioenuitkering.

Met deze wet wordt het wettelijk kader voor zuivere premieregelingen gewijzigd. In een toelichting wijst DNB er nog eens op dat de wijziging hierdoor ook van toepassing op bestaande premieregelingen.

Variabel pensioen

Het kapitaal dat in een premieregeling wordt opgebouwd, hoeft nu niet meer op de pensioendatum in een vaste uitkering omgezet te worden, maar kan ook in de uitkeringsfase geheel of gedeeltelijk risicodragend worden belegd. Hierdoor is de deelnemer minder afhankelijk van de rentestand op één moment. DNB: “In de wet worden voor dit type pensioen eisen gesteld, bijvoorbeeld op het gebied van beleggingsbeleid en zorgplicht. Deze eisen gelden voor alle premieregelingen. Het is belangrijk dat pensioenfondsen en pensioenverzekeraars, die een premieregeling uitvoeren of dit van plan zijn, zich voorbereiden op de implementatie van deze wetgeving. DNB zal op korte termijn aanvullende guidance publiceren.”

Consequenties voor alle uitvoerders

De nieuwe Wet verbeterde premieregeling geldt voor alle aanbieders van een variabel pensioen. Ook voor uitvoerders die (nog) géén variabel pensioen aanbieden, maar wel premie- en of kapitaalovereenkomsten uitvoeren, heeft deze wet consequenties. In een speciale factsheet wijst DNB erop dat de wet op dit punt aan de uitvoerders voorschrijft dat zij hun deelnemers in elk geval voorafgaand aan de pensioendatum de keuze geven tussen een vaste of een variabele uitkering, hen informeren over het shoprecht indien de pensioenuitvoerder zelf alleen vaste of alleen variabele uitkeringen uitvoert, en de beleggingsmix aanpassen aan de voorkeur van de deelnemer voor een vaste dan wel een variabele uitkering.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.