“Wet rekent af met de oude benoemingscultuur”

0

De Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel van ministers Dekker (Rechtsbescherming) en Van Engelshoven (Emancipatie), waarmee uitvoering wordt gegeven aan het SER-advies ‘Diversiteit in de Top. Tijd voor versnelling’. De nieuwe wet moet diversiteit in de top van het bedrijfsleven bevorderen.

Deze nieuwe wet bevat twee maatregelen om diversiteit in de top van het bedrijfsleven te bevorderen. Ten eerste regelt een ingroeiquotum dat ten minste één derde deel van de raad van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven moet bestaan uit mannen en tenminste één derde deel uit vrouwen. Het ingroeiquotum gaat gelden voor nieuwe benoemingen van commissarissen. Daarnaast moeten grote naamloze en besloten vennootschappen verplicht passende en ambitieuze streefcijfers opstellen om de verhouding tussen het aantal mannen en vrouwen in de (sub)top van de onderneming evenwichtiger te maken. Jaarlijks moeten ze rapporteren over de voortgang.

Historische stap

Het streven is de wet in te laten gaan op 1 januari 2022 en daarna na vijf jaar te evalueren. Acht jaar na inwerkingtreding van de wet vervallen het ingroeiquotum en de streefcijferregeling. Minister van Engelshoven noemt het aannemen van de wet vandaag een historische stap. “Hiermee zorgen we voor veel meer gelijke kansen voor vrouwen en mannen in de top van het Nederlandse bedrijfsleven. We rekenen met deze wet af met de oude benoemingscultuur van ons kent ons. Dit is goed nieuws voor de kansengelijkheid en voor de bedrijven zelf, want een diverse top zorgt voor betere bedrijfsvoering.”

De wet zou volgens minister Dekker eigenlijk niet nodig moeten zijn. “Toch is deze wet noodzakelijk als duw in de rug van het bedrijfsleven om nu eens een keer echt werk te maken van diversiteit. Organisaties en bedrijven kunnen het zich niet veroorloven om zich alleen maar op de helft van de Nederlandse talenten te richten.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.