Werkstressverzuim kost jaarlijks 2,8 miljard

0

De jaarlijkse kosten van werkstress gerelateerd verzuim zijn inmiddels opgelopen tot 2,8 miljard euro. Dit blijkt uit de factsheet ‘Werkstress’ van TNO. Vorig jaar hadden bijna 1,3 miljoen Nederlandse werknemers burn-outklachten.

De cijfers in de factsheet zijn gebaseerd op de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2018, een onderzoek van TNO en CBS onder ruim 60.000 werknemers van 15 tot 75 jaar. Cijfers over kosten zijn gebaseerd op de NEA 2017. Voor Nederland schatten TNO en CBS dat in 2017 de kosten van werk gerelateerde gezondheidsklachten rond de 8,7 miljard euro bedroegen, waarbij circa 4,7 miljard het gevolg was van mentale gezondheidsrisico’s op het werk.

Ondanks onderzoek naar de oorzaken en preventie van deze klachten en ondanks de aandacht van de overheid voor met name de stress gerelateerde problematiek op het werk, stijgt het percentage werknemers met burn-outklachten, sinds 2013 gestaag.

Werkstress

De kosten van loondoorbetaling bij ziekteverzuim wegens werkdruk en werkstress zijn verder opgelopen en bedragen in 2017 2,8 miljard euro. Dit komt volgens TNO vooral doordat er méér mensen zijn gaan verzuimen met dergelijke klachten. De kosten per persoon waren in 2017 met 8.100 euro vergelijkbaar met 2016. TNO pleit voor een integrale aanpak om werkstress duurzaam te verlagen. Daarmee wil het samen met partners het aandeel werknemers met burn-outklachten terugbrengen van 17,3% naar 12% in 2030.

Hoewel werkgevers verschillende maatregelen treffen om werkstress te voorkomen is dat volgens TNO nog niet altijd genoeg. Bijna de helft (45%) van de werknemers geeft aan dat er op het werk (aanvullende) maatregelen nodig zijn tegen werkstress. 35% van het werkgerelateerde verzuim had volgens hen met werkdruk of werkstress te maken. Deze percentages zijn vergelijkbaar met die van het jaar ervoor.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.