Werknemer wil inspraak in pensioenregeling

0

Driekwart van de Nederlanders wil zelf bepalen hoe hun pensioenregeling eruit ziet. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Mercer. Eén op de tien wil helemaal geen pensioenregeling, maar ziet het bedrag liever nu al maandelijks op zijn bankrekening gestort worden.

Een krappe meerderheid van 52% wil hun pensioenregeling in overleg met de werkgever bepalen. Een derde ziet graag een basispensioen vanuit zijn werkgever en wil het overige gedeelte zelf indelen. Vooral medewerkers onder de 30 willen zelf bepalen wanneer ze hun pensioengeld kunnen innen. Bijvoorbeeld voor de aankoop van een eigen huis. Het onderzoek is uitgevoerd onder 821 Nederlanders tussen de 18 en 65 jaar, werkzaam bij bedrijven met minstens 50 medewerkers.

De respondenten willen niet alleen meebeslissen over de uitkering van hun pensioen, maar ook inspraak bij andere pensioen gerelateerde voorwaarden. Zo wil 57% de vrijheid om eerder te kunnen stoppen met werken.

Informatiebehoefte

Uit het onderzoek blijkt ook dat een kwart van de Nederlanders regelmatig tips en best-practices over zijn of haar pensioen zou willen ontvangen. Eén op de tien geeft zelfs aan behoefte te hebben aan een pensioencursus. Daarnaast is een jaarlijks persoonlijk pensioenoverzicht vanuit de werkgever voor 58% van de werknemers een must.

Een top van vijf van zorgen die de werkgevers weg kunnen nemen bij hun medewerkers:

  1. Kan ik eerder stoppen met werken?
  2. Heb ik voldoende pensioen opgebouwd?
  3. Is er een mogelijkheid tot deeltijdpensioen?
  4. Hoe houd ik mijn kennis up-to-date?
  5. De mentale en/of fysieke werkdruk is te hoog om dit werk vol te kunnen houden

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.