Werknemers omarmen het thuiswerken

0

Uit het doorlopende corona-thuiswerkonderzoek van Nationale-Nederlanden en Crunchr blijkt nu dat werknemers sinds het begin van de lockdown tevredener zijn geworden over de manier waarop ze vanuit huis kunnen werken.

Waar aan het begin van de lockdown nog 83% van de bijna 2.000 respondenten aangaf goed thuis te kunnen werken, is dit een maand later opgelopen naar 90%. Ook zijn thuiswerkers steeds positiever over hun productiviteit. Begin april vond 34% van de respondenten dat thuiswerken een negatieve invloed had op hun productiviteit. Aan het einde van het onderzoek op 15 mei was dat nog maar 21%.

Gewenning

Het gevoel dat thuiswerken een negatief effect heeft op de mentale gezondheid is afgenomen. Tijdens een tussentijdse meting op 1 mei geloofde 29% nog dat thuiswerken een negatieve impact had op de geestelijke gesteldheid. Aan het einde van het onderzoek is dit percentage gedaald naar 25%.

Opvallend blijft wel dat vooral millennials deze impact ervaren: één op de drie worstelt met de mentale gezondheid door thuiswerken. Deze generatie mist vooral de sociale interactie. Er komen ook andere verschillen tussen de generaties aan het licht. Werknemers van 55+ blijken vooral baat te hebben bij technische ondersteuning. Alleenstaanden vinden samenwerkingstools het meest belangrijk en thuiswerkers met kinderen hebben vooral behoefte aan flexibele werktijden.

Meer maatwerk

Werknemers zijn gemiddeld 20% meer tevreden over de ondersteuning bij thuiswerken, als een werkgever kiest voor een maatwerkaanpak. Met een one-size-fits-all aanpak is 48% van de respondenten tevreden. Kiest de werkgever voor een groepsgericht aanbod, met bijvoorbeeld vier pakketten voor verschillende groepen werknemers, dan stijgt dit percentage naar 68%. Een gedifferentieerde aanpak zorgt dus voor meer betrokken, productieve en tevreden thuiswerkers.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.