Werknemer niet klaar voor individuele pensioenpot

0

Werknemers die pensioen opbouwen bij hun werkgever zijn onvoldoende in staat om de juiste keuzes te maken op het gebied van pensioenen. Meer keuzevrijheid ten opzichte van de huidige pensioenregelingen zal onder werknemers bij grotere bedrijven resulteren in keuzestress en risicomijdend gedrag.

Dit blijkt uit een onderzoek van LifeSight, de PPI van Willis Towers Watson. Het gedrag van respondenten ten aanzien van het sparen voor pensioen werd al in juni 2017 onderzocht, maar de resultaten daarvan worden nu pas naar buiten gebracht. In samenwerking met onderzoeksbureau No Ties namen 2.032 Nederlandse respondenten deel aan het onderzoek. Zij zijn werkzaam bij organisaties met ten minste 100 werknemers, buiten de overheid en publieke sector.

Onvoldoende kennis

Nederland beweegt richting een herziening van het pensioenstelsel waarbij op middellange termijn werknemers naar verwachting een individueel pensioenvermogen zullen opbouwen. “Pensioendeelnemers moeten dan keuzes maken over bijvoorbeeld risicobereidheid en beleggingen, terwijl uit het onderzoek blijkt dat een op de drie ondervraagden vindt dat zijn kennisniveau onvoldoende is. Het onderzoek laat ook zien dat de bereidheid om geld apart te zetten voor pensioenen laag is onder Nederlandse werknemers en dat ze verkeerde keuzes maken, of juist het maken keuzes willen vermijden”, zo valt te lezen in de samenvatting.

Werkgevers aan zet

Het gebrek aan kennis hangt volgens de onderzoekers in grote mate samen met het gebrek aan vertrouwen dat respondenten hebben in bronnen van financiële informatie. Opvallend is daarbij dat slechts 13% die kennis haalt bij de werkgever en dat maar 7% dat als ‘meest betrouwbaar’ ziet. Uit een eerder onderzoek van Willis Towers Watson bleek dat 30% van de werkgevers vindt dat de informatieverstrekking via hen moet verlopen.

Pensioendiscussie

Volgens LifeSight is het maar de vraag of de politiek, werkgevers (via VNO NCW) en werknemers (via de vakbonden) op korte termijn tot een fundamenteel nieuw pensioencontract kunnen komen. Voor de middellange termijn verwacht LifeSight in elk geval dat de scheidslijn tussen de Defined Benefit (DB) en Defined Contribution (DC) steeds meer zal vervagen.

Edwin van den Oever, managing director van LifeSight Nederland: “Ik vraag me af of het verschil in persoonlijk pensioenvermogen bij een fonds en een eigen potje in een DC-regeling nog wel relevant is. Uit ons onderzoek blijkt dat een pensioendeelnemer het verschil tussen een (persoonlijk) pensioenvermogen bij een fonds en een eigen potje in een DC regeling ook niet duidelijk ziet en de vraag is dus of dat erg is. Een oplossing zou bedacht moeten worden op basis van het centraal stellen van de wensen, kenmerken en het gedrag van de mensen waar het pensioen voor wordt opgebouwd en uitgekeerd.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.