Werknemer denkt na over baanbehoud

0

Onder werknemers is er de nodige bereidheid om mee te denken met hun werkgever en tot actie over te gaan, als daarmee banen in de eigen organisatie gered kunnen worden die door de coronacrisis onder druk staan. Of die bereidheid er ook nog is als er daadwerkelijk een offer gebracht moet worden is onzeker.

Bijna 40% van de werknemers wereldwijd zegt een loonsverlaging te accepteren als daarmee banen in de eigen organisatie gered kunnen worden die door de coronacrisis onder druk staan. Daarentegen is eenzelfde deel juist niet bereid salaris of andere arbeidsvoorwaarden in te leveren als dat de eigen baan of die van een collega kan redden.

Dit blijkt uit het onderzoek Workforce View 2020 Volume 2 post-COVID-19 van HR- en salarisdienstverlener ADP. Voor het onderzoek zijn ruim 11.000 werknemers wereldwijd bevraagd over actuele thema’s die spelen op de werkvloer en de toekomst van werk.

Offers brengen

In het onderzoek is gevraagd wat medewerkers acceptabel vinden als werkgevers dit van hen zouden vragen om banen binnen de organisatie te redden: een salarisverlaging, uitstel van betaling, beëindiging van de arbeidsrelatie of überhaupt geen maatregel(en). Wereldwijd gezien blijkt er zeker de nodige bereidheid: 38% vindt een salarisverlaging acceptabel, 32% vindt dit van een uitstel van salarisbetaling. Beëindiging van de arbeidsrelatie is met 8% nauwelijks populair. 32% van de respondenten is niet bereid om een maatregel te accepteren.

De mate waarin medewerkers bereid zijn een maatregel te accepteren om banen binnen de eigen organisatie te redden, varieert. Van de respondenten die een salarisverlaging zouden accepteren, is 40% bereid een verlaging van 10% of minder te accepteren. Nog eens 34% zou een verlaging van 11-20% acceptabel vinden. Nog 18% vindt ook een verlaging van 21-30% nog te doen.

Uitstel salaris

Als gekeken wordt naar de bereidheid om het salaris later te ontvangen, dan is van de medewerkers die aangaven dit acceptabel te vinden 13% hiertoe bereid als de duur van het uitstel minder dan een maand is. Twee op de vijf vinden 1-2 maanden uitstel acceptabel, 28% vindt dit van 2-3 maanden. Martijn Brand, algemeen directeur van ADP Nederland: “Bij het uitstel van salarisbetaling zien we dat daar wat meer bereidheid zit bij medewerkers. Een verklaring hiervoor kan zijn dat zij weten dat ze met hun spaargeld wel enige maanden vooruit kunnen en tegelijkertijd weten dat ze daarna alsnog hun salaris krijgen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.