Werkgeversverklaring niet meer nodig

0

Florius en De Hypotheker zijn gestart met een nieuw initiatief, dat het aanvraagproces voor een hypotheek eenvoudiger maakt. Een werkgeversverklaring wordt hierbij overbodig.

Rabobank en bijBouwe sluiten later aan bij het initiatief, waar ook Vereniging Eigen Huis, het Hypotheken Data Netwerk en Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen aan meedoen. Consumenten maken bij de aanvraag gebruik van een digitaal document dat het loon- en werkgeversverleden bevat. Dat document downloaden ze via mijnuwv.nl.

Regie over het proces

“De digitalisering van de hypotheekketen is een enorme stap vooruit”, vindt VEH-beleidsadviseur Michel Ligtlee. Naast het gemak zijn andere voordelen volgens hem dat de consument sneller zekerheid krijgt en de regie over het proces neemt.

“Het kopen van een huis moet een feestje zijn, maar het afsluiten van een hypotheek is dat bepaald niet”, zegt Hugo van Vledder van adviesbureau IG&H, dat de pilot faciliteert. “Met het laten vervallen van de werkgeversverklaring wordt één van de grootste pijnpunten weggenomen.” Het aanvraagproces wordt volgens hem ‘gemakkelijker, sneller, goedkoper en betrouwbaarder’.

Straks volledig digitaal

De werkgeversverklaring moet gemiddeld 2,4 keer aangeleverd worden, omdat er informatie ontbreekt of niet correct is ingevuld. Van Vledder: “Het meerdere malen aanleveren levert naast extra werk ook vertraging, frustratie en irritatie op voor zowel de aanvrager, werkgever als de hypotheekadviseur.” Uiteindelijk moet een hypotheekaanvraag volledig digitaal en met veel minder stukken worden afgehandeld.

Deze manier van aanvragen is in de opstartfase alleen beschikbaar voor een deel van de klantengroep. Ze moeten bijvoorbeeld in loondienst zijn. Als de pilot een succes is, wordt het breed uitgerold in de markt. Volgens Van Vledder staat het initiatief open voor iedereen. “Hoe meer partijen meedoen, hoe sneller iedereen er voordeel van heeft”, zegt hij.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.