Werkgevers weten weinig over Pensioenakkoord

0

Een op de drie werkgevers in het mkb (tot 50 werknemers) zegt geen kennis te hebben van de inhoud van het Pensioenakkoord. Werkgevers met meer dan 50 werknemers zijn beduidend beter op de hoogte: 92% zegt te weten van het akkoord. Slechts 18% van alle werkgevers zegt daadwerkelijk alle details uit het akkoord te kennen én te kunnen uitleggen.

Deze cijfers blijken uit onderzoek van adviesbureau Mercer naar de impact van het Pensioenakkoord voor werkgevers. Het onderzoek is uitgezet onder 200 werkgevers in Nederland.

Pensioenpremie

Een van de meest ingrijpende veranderingen in het Pensioenakkoord is de pensioenpremie. Op dit moment wordt er vaak nog gewerkt met staffels: hoe ouder de werknemer, hoe meer premie hij of zij ontvangt. In het nieuwe akkoord wordt de premie-inleg voor alle leeftijden gelijk getrokken. Ouderen kunnen daardoor minder premie inleggen, met een mogelijk tekort als gevolg. “De grote vraag is wie dit verschil financieel gaat compenseren. 46% van de werkgevers vindt een gelijke premie-inleg passen bij de toekomstplannen van de organisatie. 40% is dan ook van plan om oudere werknemers te compenseren, nu en in de toekomst”, aldus de onderzoekers. “Oudere werknemers zijn het beste uit bij grotere organisaties (250+). Zij zijn bereid om werknemers voor een langere periode financieel te compenseren. Een kwart zelfs langer dan vijf jaar, tegenover 0% van de kleinere werkgevers.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.