Werkgever komt terug op thuiswerken

0

Bijna 1 op de 3 thuiswerkers heeft minder vrijheid om thuis te werken dan twee jaar geleden. Ruim een kwart geeft aan dat hun werkgever sceptischer staat tegenover thuiswerken dan twee jaar geleden. 60% is niet vrij om te werken waar ze willen. Dit blijkt uit onderzoek van vakbond CNV onder 1.100 leden.

Werknemers zien veel voordelen in thuiswerken. 86% zegt dat thuiswerken zorgt voor een betere werk privé balans, 73% ervaart minder werkstress door thuiswerken en bij 74% draagt thuiswerken bij aan de gezondheid. 58% van de respondenten geeft bovendien aan thuis productiever te zijn dan op kantoor. 1 op de 3 is thuis creatiever, slechts 11% is thuis minder creatief dan op kantoor.

Driekwart van de thuiswerkers ontvangt een thuiswerkvergoeding. 78% geeft echter ook aan dat niet alle thuiswerkkosten door de werkgever worden vergoed.

Gemiste kans

Bij 30% vraagt de werkgever de thuiswerkers om minimaal twee dagen op kantoor te werken, 14% moet minimaal 3 of meer dagen op kantoor aanwezig zijn. Dinsdag is de dag dat de meeste thuiswerkers op kantoor moeten zijn, gevolgd door maandag en donderdag.

Dat werkgevers steeds sceptischer tegenover thuiswerken staan is een gemiste kans, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. “De arbeidsmarkt is krap, het ziekteverzuim is hoog. Thuiswerken is een quick win om werknemers tevreden en productief te houden. We pleiten er daarom voor dat werknemers de vrijheid behouden om te werken waar ze willen. Het komt de productiviteit immers duidelijk ten goede. Bovendien zorgt thuiswerken voor een betere werk privé balans. Relevant nu steeds meer mensen in de knel komen tussen werk, kinderen, mantelzorg en andere verplichtingen. Zeker onder dertigers en veertigers is het ziekteverzuim hoog om die redenen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.