Werkgever kan meer uit sociale regelingen halen

0

Bijna de helft (44%) van de werkgevers met meer dan 250 medewerkers benut niet alle wettelijke mogelijkheden voor subsidies en sociale verzekeringspremies. Daardoor laten zij volgens Aon gemiddeld bijna 87.000 euro liggen.

In totaal zijn er nu 104 verschillende regelingen waar werkgevers mogelijk aanspraak op kunnen maken. In 2013 waren dat er nog 70, concludeert Aon op basis van eigen onderzoek naar de afdrachten van sociale verzekeringspremies onder honderden organisaties met meer dan 250 werknemers. Aon keek daarbij naar vrijwel alle bestaande mogelijkheden en voorzieningen voor werkgevers. Het onderzoek is uitgevoerd tussen 2009 en 2015.

Regelingen die veel werkgevers over het hoofd zien, zijn bijvoorbeeld de ouderkorting, premiekorting in verband met arbeidsgehandicapten of scholingssubsidies. In 1% van de door Aon onderzochte gevallen droeg de werkgever juist te weinig premie af. Deze werkgevers lopen het risico een naheffing te krijgen.

Meer lokale regelingen

In vergelijking met 2013 zijn er anderhalf keer zoveel regelingen waar werkgevers aanspraak op kunnen maken. Zo geldt sinds 2015 de Participatiewet, waardoor gemeenten vaker zelf stimuleringsmaatregelen treffen. Met name voor organisaties met vestigingen in meerdere gemeenten, is het volgens Aon daardoor ingewikkeld om alle lokale subsidiemogelijkheden te kennen. Ook verschilt de aanvraagprocedure vaak per gemeente.

Daniel Rijnbeek, Managing Consultant bij de afdeling Corporate Wellness van Aon Nederland, pleit dan ook voor één landelijk loket waar werkgevers terecht kunnen voor alle sociale regelingen in Nederland of een centrale afwikkeling, bijvoorbeeld vanuit de Belastingdienst.

Softwarepakketten

Tegelijkertijd zouden werkgevers ook hun softwarepakket eens grondig tegen het licht moeten houden. “Alle pakketten kunnen over het algemeen hetzelfde, maar het ene systeem vraagt actief of je in aanmerking komt voor bepaalde regelingen, terwijl je dat bij andere pakketten zelf moet inregelen. Een vergeten vinkje kan zo al snel duizenden euro’s aan gemiste subsidies betekenen. Vooral na een bedrijfsovername of fusie is een extra controle aan te raden”, zegt Rijnbeek. Hij wijst erop dat correcties tot vijf jaar terug zijn door te geven.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.