Werkgever betaalt graag voor financieel vitale werknemers

0

Bij JIP financieel geloven ze in een toekomst waarbij werknemers een stukje financiële planning krijgen aangeboden via hun werkgever. Waarom? Omdat financieel vitale werknemers meer opleveren dan werknemers die financiële stress ervaren, zegt financieel planner Martijn Brands.

Dé uitdaging voor software-ontwikkelaars is begrijpelijk communiceren.

In de nieuwe e-InFinance legt Brands, vennoot bij JIP financieel, uit hoe zijn bedrijf succesvol werknemers adviseert op kosten van de werkgever. Maar waarom zou een werkgever de portemonnee trekken om zijn werknemers te voorzien van een breed financieel advies?

Brands: “Daar is een aantal redenen voor. Het tegenovergestelde van financieel vitaal is financiële stress. Onder andere het NIBUD heeft aangetoond dat die financiële stress van grote invloed is op de arbeidsproductiviteit. Een andere reden wordt ingegeven door de Wet pensioencommunicatie. Werkgevers worden steeds meer verantwoordelijk gehouden voor de communicatie rondom de pensioenopbouw van zijn medewerkers. Vragen die door veel HR-afdelingen niet te beantwoorden zijn. Die bedrijven zijn blij dat ze dit kunnen uitbesteden.

Duurzame inzetbaarheid

Wij hebben bijvoorbeeld ook een samenwerking met een bedrijf dat relatief veel oudere werknemers in dienst heeft. Bij oudere werknemers die relatief dicht tegen de pensioendatum aanzitten, is het fysiek en mentaal soms lastiger om hun huidige werkzaamheden nog goed vol te houden. Mede door het steeds opschuiven van de pensioenleeftijd, is er veelal de behoefte om helder te krijgen wat de mogelijkheden en gevolgen zijn om minder dan wel korter te werken. Duurzame inzetbaarheid wordt voor deze groep werknemers en hun werkgevers belangrijker.”

Trends

JIP merkt een aantal trends op die ervoor zorgen dat financiële planning op de werkvloer steeds belangrijker wordt. Het inmiddels overbekende individuele pensioenpotje is er daar een van. Maar ook de trend van een krapper wordende arbeidsmarkt doet werkgevers volgens Brands besluiten oplossingen te zoeken om hun werknemers aan boord te houden. “Ook hiervoor is het toekennen van een aantal advies-uren per jaar een goede secundaire arbeidsvoorwaarde die ze hun werknemers kunnen aanbieden. Datzelfde geldt ook voor de trend om oudere werknemers duurzaam inzetbaar te houden nu de pensioenleeftijd stijgt en niet elke werknemer in staat zal zijn om de huidige werkzaamheden zo lang vol te houden.”

Softwarepakket

Naast BaseNet voor de kantoorautomatisering maakt JIP financieel gebruik van Figlo Advisor. Volgens Brands op financieel gebied het meest complete pakket. “In de keuze voor een softwarepakket is de betrouwbaarheid en eenduidigheid van de uitkomsten voor ons van cruciaal belang geweest. Maar ook de compleetheid ervan. Er zijn softwarepakketten die er net zo gelikt uitzien en fantastisch zijn in het gebruik als Figlo Advisor, maar bijvoorbeeld geen mogelijkheid hebben om huur- en zorgtoeslagen te berekenen. Bij een vermogende klant zal ik dat niet missen. Maar als ik bij een werknemer aan tafel zit die met pensioen gaat en in inkomen flink achteruit, dan wil ik toch graag weten of hij recht op deze toeslagen heeft.”

Lees hier het hele interview met Martijn Brands 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.