‘Werk, inkomen en economie leidend voor kiezers’

0

Uit onderzoek van Advieskeuze.nl onder ruim 1500 woonconsumenten blijkt dat 67,5% eerst de politieke partijprogramma’s gaat doornemen alvorens te stemmen. In totaal neemt 39,2% een beperkt aantal lijstjes van relevante partijen door en 28,3% neemt de programma’s uitgebreid door. Belangrijkste onderwerpen bij de keuze voor een politieke partij zijn de thema’s werk, inkomen en economie (39,3%), duurzaamheid, klimaat en milieu (17,1%) en volksgezondheid en zorg (11,6%).

Advieskeuze.nl deed de afgelopen maanden onderzoek onder consumenten die een dienstverlener  binnen het woondomein (makelaar, hypotheekadviseur en notaris) een review hebben gegeven. Na iedere review werden deze woonconsumenten een aantal vragen voorgelegd met betrekking tot de keuze voor een politieke partij. Dit actuele thema is door Advieskeuze.nl onderzocht omdat het raakvlakken heeft met dienstverleners. Bijvoorbeeld als het gaat om beleid, wetgeving en financiële steun door de overheid.

Keuze politieke partij

Van de consumenten (67,5%) die eerst het partijprogramma gaan doornemen alvorens te stemmen, blijkt dat de leeftijdscategorie 50 tot 65 dit het uitgebreidst gaat doen. Hoe jonger hoe relatief minder uitgebreid de partijprogramma’s worden doorgenomen. Ongeveer een kwart (26,2%) van de consumenten weet al wat ze gaan stemmen bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Van de respondenten in het onderzoek gaf slechts 6,3% aan niet te gaan stemmen. Hoe ouder hoe relatief vaker men al weet wat te gaan stemmen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.