Wereldwijd 6% meer faillissementen

0

Onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes wijst uit dat door de lagere economische groei steeds meer bedrijven in de problemen raken. In de helft van alle onderzochte landen komen de faillissementen hoger uit dan in de periode voor de economische crisis.

De Global Insolvency Index van Euler Hermes, gebruikt bij het onderzoek, omvat 43 landen die samen goed zijn voor 83% van het wereldwijde bbp. Wereldwijd stijgt het aantal faillissementen in 2019 met 6%.

Scandinavische landen scoren slecht

In Europa zijn de landen met opvallende stijgingen van het aantal faillissementen Zweden (+10%) en Denemarken (+15%). Het Verenigd Koninkrijk bevindt zich met +9% ook aan de verkeerde kant. Goed scoren Hongarije (-11%) en Tsjechië (-10%). Voor probleemland Griekenland is een daling voorzien van het aantal faillissementen met -6%. In Nederland en Duitsland verandert er niet veel ten opzichte van vorig jaar. Daarmee behoort Nederland, net zoals de VS, tot de kopgroep van 15 beste landen. Extreem slecht zijn de faillissementscijfers van China. In het land is een ware sanering gaande van het groot aantal zombiebedrijven. Stegen de faillissementen in China vorig jaar met 60%, voor dit jaar wordt daarbovenop nog een stijging verwacht van 20%.

euler hermes

Opwaartse trend houdt aan

Volgens Walter Toemen, directeur Risk van Euler Hermes Nederland, laat het algemene faillissementsbeeld een robuuste opwaartse trend zien. Na 7 jaar van daling was er in 2017 het begin van een omslagpunt. Voor 2019 verwacht Euler Hermes voor Nederland een lichte stijging. Er zijn geen signalen die erop wijzen dat de opwaartse trend, mede ingegeven door de brexit-perikelen, komende periode ombuigt. Door de dalende economische groei komen steeds meer bedrijven in steeds meer landen in de problemen als het gaat om productie- en (her)financieringskosten. Bedrijven kampen met een dalende vraag. Dat vergroot de kwetsbaarheid met name van bedrijven met hoge vaste kosten en bedrijven met een hoge voorraad. Ook bedrijven die voor hun werkkapitaal afhankelijk zijn van kredieten krijgen het moeilijker omdat financiële instellingen striktere regels hanteren nu de economische groei hapert. Tot slot zijn jonge bedrijven een kwetsbare groep. Door het ontbreken van een trackrecord, zullen financiers afhoudend zijn als de ontwikkelingen tegenzitten.

Strak debiteurenbeheer

Er is al enkele jaren sprake van een mondiale trend dat het aantal grote faillissementen stijgt. Kwetsbare sectoren zijn de retail, agrifood, bouw en zakelijke dienstverlening. Op basis van de actuele insolvabiliteitsprognoses adviseert Toemen ondernemers om extra alert te zijn op veranderingen in het betalingsgedrag van klanten. Nog meer dan anders is een strak debiteurenbeheer een vereiste. Toemen verwacht mondiaal gezien een jaar met nog meer volatiliteit en heftige schommelingen. Per land verschilt de situatie echter. Het is noodzakelijk dat bedrijven de risico’s goed in beeld te hebben, zeker wanneer de economische schommelingen heftig zijn. Een bedrijf zonder voldoende spreiding loopt in zo’n situatie extra gevaar.

Lees hier het volledige rapport ‘Global Insolvencies’.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Avatar