Wellink onder ede gehoord over DSB-lek

0

Voormalige DNB-president Nout Wellink wordt onder ede gehoord over zijn rol in het ‘DSB-lek’. Naamgever en oprichter van DSB-Bank, Dirk Scheringa, verwijt DNB en haar topman schadeveroorzakend handelen, met als resultaat het in zijn ogen onnodige faillissement van DSB.

Het getuigenverhoor zal plaatsvinden op dinsdag 21 januari in de rechtbank Den Haag. Er zijn volgens Scheringa en zijn advocaat Geert Jan Knoops voldoende feiten en omstandigheden vastgesteld waaruit het verwijtbaar gedrag van DNB en haar topman blijkt. Concreet gaat het Scheringa om het schenden van de geheimhoudingsplicht in verband met het aanvragen van de noodregeling door DNB en het Ministerie van Financiën, waardoor het faillissement van zijn DSB-bank onvermijdelijk werd.

Verwijtbaar gedrag

DNB heeft zich volgens Scheringa en Knoops destijds niet als een zorgvuldig toezichthouder gedragen. “Door vertrouwelijke en op dat moment feitelijk onjuiste informatie, voortijdig te delen met ongeveer 500 mensen, is bewust het risico aanvaard dat deze informatie bij het grote publiek bekend werd. Zij hebben door dit onzorgvuldig en verwijtbaar gedrag, onnodig het faillissement van DSB veroorzaakt.”

Nieuwe procedure

Scheringa zal na dit voorlopig getuigenverhoor een gerechtelijke procedure bij de burgerlijke rechter starten tegen DNB en het Ministerie van Financiën. Het berekende schadebedrag wordt geraamd op 830 miljoen euro.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.