Welke advieskansen liggen er nog?

0

De website Hypotheekberekenen.nl zag het aantal aanvragen voor een gesprek met een hypotheekadviseur sinds de uitbraak van het coronavirus halveren en de animo onder senioren voor een verzilverhypotheek afnemen. Directeur Douwe van Zelm ging op zoek naar advieskansen in crisistijd.

Als de voorspellingen van het CPB uitkomen dan zal het consumentenvertrouwen een flinke deuk oplopen, schrijft Douwe van Zelm in zijn column op InFinance.nl. “Grote uitgaven, zoals de aankoop van een woning, worden uitgesteld. En dat heeft z’n weerslag op de hypotheekmarkt en dus ook op het werk van hypotheekadviseurs. Ruim een derde van de kopers en een kwart van de verkopers stellen hun beslissing uit, aldus onderzoek van website Funda.”

Tekort aan woningen blijft

Tegelijkertijd ziet hij ook lichtpunten gloren aan de horizon. “Er is nog steeds een tekort aan woningen. De nieuwbouw ondervindt hinder van de stikstofperikelen, hoewel de vergunningaanvraag in sommige regio’s weer op gang komt. Daarnaast lopen bouwprojecten mogelijk vertraging op omdat er nu vaak op halve kracht wordt gewerkt en buitenlandse werknemers tijdelijk zijn vertrokken. Daarnaast neemt het aanbod van bestaande woningen op dit moment snel af. Het woningtekort heeft al met al een stuwend effect op de prijzen, wat voorkomt dat de LTV al te snel verslechtert en huizen onder water komen te staan.”

Banken zijn nu behulpzamer

Een ander lichtpuntje is volgens Van Zelm, dat banken duidelijk hebben geleerd van de vorige crisis van 2008 en 2009. “Ze stellen zich nu dienstbaar en flexibel op en bieden allerhande betalingsregelingen aan. Hierdoor zal het aantal echte probleemgevallen voorlopig beperkt blijven, evenals het aantal executieverkopen. Ook zijn er nog slechts sporadisch berichten dat banken het uitlenen van geld moeilijker maken. Een enkele verstrekker verlaagt de maximale LTV.”

Lees hier de advieskansen die Douwe van Zelm in zijn column opsomt en zijn visie op de duur van het marktherstel.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.