Weer speelt met schadelast

0

Claims met brand als oorzaak kwamen de afgelopen vijf jaar het vaakst voor in de totale particuliere schadelast (33%), gevolgd door waterschade (26%), diefstal & inbraak (16%) en stormschade (13%). Dit blijkt uit het Trendrapport Property van CED. Ook bij bedrijven is brand de nummer 1 schade-oorzaak.

Het aantal diefstal- en inbraakschades laat in die periode een duidelijke daling zien: in 2014 waren er nog 70.000 particuliere diefstal-en inbraakschades, terwijl dit in 2018 is afgenomen tot 52.000 (-26%). Bij alle overige schade-oorzaken is het aantal schades de afgelopen jaren vrijwel gelijk gebleven of juist gestegen. Het aantal zakelijke schades met brand als oorzaak is in vijf jaar tijd bijna verdubbeld van 21.600 in 2014 naar 41.000 in 2018. Deze schades worden ook steeds kostbaarder wat resulteert in een hogere zakelijke schadelast.

Binnen de branchegroep Brand is in termen van aantal schades circa 87% afkomstig van particulieren, de resterende 13% komt van bedrijven. In termen van schadelast is de verhouding meer in balans: 52% komt van particulieren en 48% van bedrijven. Dit verschil wordt volgens CED verklaard door een aanzienlijk hoger gemiddeld schadebedrag per schade bij bedrijven dan bij particulieren. Een particuliere schade kost gemiddeld 1.000 euro ten opzichte van 5.600 euro voor een zakelijke schade.

Klimaatinvloeden

De ‘Brand branche’ krijgt volgens het CED-rapport jaarlijks te maken met gemiddeld 1,4 miljoen schades die gezamenlijk een totaal schadevolume hebben van 2,3 miljard euro. De totale schadelast wordt vaker beïnvloed door steeds extremere weersomstandigheden. “2018 is illustratief voor de relatie tussen de volatiliteit van de schadelast en het weer. Dit leidt tot grote verschillen in schadelast tussen de jaren. Nu extreme weersomstandigheden steeds vaker voorkomen en in hevigheid toenemen, kampt de branche met een structurele uitdaging”, zo concludeert CED in het Trendrapport Property.

In 2017 was sprake van 57 miljoen euro aan stormschade, in 2018 was dat maar liefst 505 miljoen euro. Die extreme stijging is voor 95% toe te schrijven aan één enkele storm, de Westerstorm die op 18 januari ons land aandeed. Stichting Salvage zag in 2018 een toename van 175% in het aantal stormgerelateerde schademeldingen. Daarnaast was 2018 een uitzonderlijk droog jaar. Dat zorgde voor schade aan funderingen en verzakkingen van gebouwen en huizen. De droogte zorgde ook voor verminderde gewasopbrengsten bij landbouwondernemers in met name Zuidoost-Nederland.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.