Weer Rabo-hotshot promotie ontzegd

0

De benoeming van directeur particulieren Rik op den Brouw (57) tot voorzitter van de hoofddirectie van Rabo Vastgoedgroep gaat niet door.

De demotie van Gerlinde Silvis leidde eerder al tot ruzie tussen topman Piet Moerland en financieel bestuurder Bert Bruggink. De promotie van Op den Brouw is nu gesneuveld op dezelfde dossiers waar Silvis op stukliep. Het gaat om de naleving van toezichtregels op het gebied van klantintegriteit en ‘customer due diligence’. Als directeur particulieren was Op den Brouw direct verantwoordelijk voor de naleving van klantintegriteit en ‘customer due diligence’ door lokale banken.

De Utrechtse bestuurscentrale van Rabobank heeft grote moeite de lokale banken de toezichtregels na te laten leven. Vorig jaar moest toenmalig bestuurslid Piet van Schijndel met de vuist op tafel slaan om de lokale banken de hypotheekdossiers op orde te laten brengen. Sommige lokale banken willen klanten die soms al heel lang bij hen bankieren, niet lastigvallen met allerlei formaliteiten. Zij weigeren als ‘onbezoldigd veldwachter’ op te treden.

Goedkeuring toezichhouders

De oude en beoogde nieuwe functie van Op den Brouw behoren binnen Rabobank tot de top 25 van managementfuncties. De directeur particulieren wordt binnen Rabobank gezien als een van de zwaarste posten. De beoogde stap van Op den Brouw naar het voorzitterschap van dochteronderneming Rabo Vastgoedgroep is een stevige promotie omdat het een zelfstandige ceo-functie is.

Uit gesprekken met verschillende bronnen blijkt dat het terugdraaien van Op den Brouws benoeming een opmerkelijk proces is geweest. Op 20 november 2012 brengt Rabobank een persbericht uit waarin staat dat Op den Brouw per 1 februari de nieuwe voorzitter wordt van de hoofddirectie van Rabo Vastgoedgroep. In het persbericht staat dat alleen de toezichthouders hun goedkeuring nog moeten geven.

Kritisch rapport

Die goedkeuring van DNB en AFM komt in de loop van januari. Toch treedt Op den Brouw per 1 februari niet aan als de nieuwe baas van Rabo Vastgoedgroep. Een woordvoerder van Rabobank stelt eind februari dat de benoeming per 1 april ingaat.

Wat is er in de tussentijd gebeurd? Volgens bronnen die anoniem willen blijven, komen directeur toezicht Rudi Kleijwegt en directeur Rinus van der Struis van Audit Rabobank Groep, beiden afkomstig van DNB, met een kritisch rapport. Daarin staat dat de lokale banken de naleving van toezichtsregels nog altijd niet op orde hebben. Dit levert Rabobank een uitbrander op van de twee toezichthouders. Voor de commissarissen was het eveneens een onaangename verrassing, want Op den Brouw had volgens bronnen verklaard dat alles onder controle was.

Terugkeer bij Rabobank

De raad van commissarissen van Rabobank, onder leiding van president-commissaris Lense Koopmans, geeft vervolgens een signaal af aan de raad van commissarissen van Rabo Vastgoedgroep. In hun ogen zou het bij nader inzien niet goed zijn als Op den Brouw de nieuwe baas van Rabo Vastgoedgroep zou worden.

Op den Brouw wordt ingelicht. Een woordvoerder van Rabobank: ‘Op den Brouw heeft om persoonlijke redenen besloten zijn nieuwe functie niet te aanvaarden.’ Volgens hem is het wel de bedoeling dat Op den Brouw op termijn in een functie terugkeert bij Rabobank. Ingewijden twijfelen of Op den Brouw terug zal komen.

Bron: FD

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.