Weekstijging hypotheekrente grootste in een half jaar

0

De meeste hypotheekverstrekkers verhoogden vorige week hun tarieven met 0,05% tot 0,10%-punt, wat leidde tot de grootste wekelijkse stijging in een half jaar tijd.

Alle grote geldverstrekkers hebben de afgelopen twee weken hun hypotheekrentes één of twee keer verhoogd, waaronder bekende namen als Rabobank, ING, ABN Amro, SNS Bank, Aegon, NN en Triodos, schrijft De Hypotheekshop. “Deze stijging begon doordat de kapitaalmarktrente, waarop aanbieders hun hypotheekrentes baseren, de afgelopen weken is gestegen. Onrust in het Midden-Oosten en de aanhoudende te hoge inflatie hebben deze stijging veroorzaakt. Toch is de renteverwachting voor de komende tijd onveranderd: de ECB zal naar verwachting vanaf juni haar beleidsrente verlagen, wat de korte hypotheekrente omlaag zal brengen. De lange hypotheekrente zal naar verwachting licht dalen, afhankelijk van inflatie- en loonontwikkelingen.”

Lage verdiensten

De verdiensten die hypotheekverstrekkers gemiddeld behalen zijn dit jaar tot nu toe zeer laag. De Hypotheekshop: “De marge – het verschil tussen de in- en verkoopprijs van de rente van waaruit de kosten en de winst worden betaald – bevindt zich op het laagste niveau in 15 jaar. Dit komt vooral door het grote aantal aanbieders en de krimp van de hypotheekmarkt. Mogelijk kunnen de drie grootbanken en hun dochterlabels de concurrentie opvoeren dankzij de hoge winsten die ze vorig jaar hebben behaald. In ieder geval lijken ze momenteel een groter marktaandeel te hebben dan in voorgaande jaren.”

Leencapaciteit

“Het belangrijkste rentetarief van dit moment, 10 jaar vast, toont een evenwichtige verdeling onder verschillende typen aanvragers (starters, doorstromers, oversluiters en verhogers)”, schrijft De Hypotheekshop. “Dit geldt echter niet voor alle renteperioden. Vooral de korte renteperiodes (variabel tot 2 jaar vast) hebben een afwijkende verdeling, waarbij doorstromers (kopers van een volgende koopwoning) sterk oververtegenwoordigd zijn. Een soortgelijk patroon, zij het in mindere mate, is zichtbaar bij langere renteperiodes (15 jaar vast en langer). Enkele oorzaken verklaren deze verschillen. Zo is de leencapaciteit op basis van inkomen wettelijk het hoogst bij een renteperiode van 10 jaar vast. Starters en verhogers maken hier vaker gebruik van dan doorstromers en oversluiters. Daarnaast kiezen doorstromers er dikwijls voor om een deel van hun hypotheek tegen een korte rente af te sluiten, aangezien ze dit deel kunnen aflossen met de meeropbrengst uit de verkoop van hun vorige woning. Bovendien hebben doorstromers vanwege hun fiscale hypotheekverleden vaak meerdere leningdelen, waardoor ze dus verschillende renteperiodes kunnen kiezen. Tot slot is de verwachte woonduur in de nieuwe woning bij doorstromers mogelijk langer dan bij starters, waardoor de eerste groep eerder voor een langere renteperiode zal opteren.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.