‘Wedloop op woningmarkt lijkt nog niet af te nemen’

0

Bijna 70% van de mensen met een koophuis denkt momenteel meer dan 20.000 euro boven de vraagprijs voor een huis te moeten bieden om überhaupt kans te maken. Dat blijkt uit onderzoek van Makelaarsland onder meer dan duizend mensen met een koophuis. Een groot deel daarvan denkt zelfs dat meer dan 30.000 euro nodig is.

Uit het onderzoek blijkt verder dat een kwart van de mensen met een koophuis zich momenteel oriënteert op het kopen van een huis. “5f% doet dat met veel haast, zo’n 20% doet dat met wat minder haast”, vertelt directeur van Makelaarsland Gijs van Wijgerden.

Overspannen

De woningmarkt is en blijft overspannen. Ook deze maand blijkt weer uit interne data van Makelaarsland dat afkoelen van de huizenmarkt vooralsnog uit zicht is. Ook in de vakantiemaand augustus is men vrolijk doorgegaan met doorbieden boven de vraagprijs. In die maand was ook weer driekwart van de uitgebrachte biedingen boven de vraagprijs. Inmiddels stabiliseert het aantal biedingen boven de vraagprijs zich op 76%. Van Wijgerden: “In 2020 vonden we het al fors dat iets meer dan de helft van de biedingen boven de vraagprijs zat. In 2019 was het nog minder dan veertig%. Dit is van een hele andere orde.”

Trekken van de portemonnee

Dat mensen flink de portemonnee moeten trekken voor een nieuw huis is ook doorgedrongen tot de huizenbezitters die hebben meegewerkt aan het onderzoek van Makelaarsland. “De overgrote meerderheid denkt momenteel minstens tienduizenden euro’s boven de prijs te moeten gaan zitten om ertussen te komen. Het zijn behoorlijk forse bedragen die maar weer aangeven in wat voor gekke tijd we zitten”, aldus Van Wijgerden. “Van die overgrote meerderheid denkt 37% momenteel met twintig- tot dertigduizend euro een kans te maken. De rest zit daar nog flink boven. Zo denkt 18% dat het met dertig- tot veertigduizend euro lukt. Andere huizenbezitters denken zelfs nog dieper in de buidel te moeten tasten.”

Bezichtigingen

Ook het aantal bezichtigingen per verkochte woning is de afgelopen zomermaanden onverminderd hoog gebleven. Uit interne data blijkt dat er van juni tot en met augustus gemiddeld nog steeds twaalf bezichtigingen per verkochte woning hebben plaatsgevonden. Het jaarlijkse gemiddelde is nog hoger en komt uit op veertien bezichtigingen per verkochte woning.

Rooskleuriger

Bijzonder is dat eigenaren van een koophuis de situatie momenteel iets rooskleuriger lijken voor te stellen. Van Wijgerden: “Bijna 70% van de respondenten denkt nog steeds dat zij er, na minder dan tien bezichtigingen, in slagen om een huis te kopen. 11% denkt wél tussen de tien en twintig bezichtigingen nodig te hebben. De rest weet het niet of denkt dat het nog langer zal duren.”

Doorlooptijd erg kort

Van Wijgerden: “In tegenstelling tot de aankoop van een huis verwachten mensen wel een stuk sneller te slagen in het verkopen van een huis. Na het plaatsen van het ‘Te Koop’ bord in de tuin denkt 21% inmiddels dat het mogelijk is om binnen zeven dagen z’n huis kwijt te zijn. Nog eens een kwart schat in het binnen twee weken te kunnen regelen. 31% geeft aan hier niet langer dan een maand over te doen. 23% denkt er langer dan een maand over te doen of geeft aan simpelweg geen inschatting te kunnen maken.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.