We moeten het samen doen, zegt demograaf Jan Latten

0

Nu de Verbondscourse – die het Verbond van Verzekeraars deze week voor de veertiende keer zou organiseren- niet door kan gaan, wordt keynote spreker Jan Latten digitaal aan het woord gelaten. De demograaf roept op tot meer solidariteit. “We moeten het samen doen en dat ervaren de mensen nu ook.”

De belangrijkste trend die de bekende demograaf op dit moment ziet, is dat we wel weten hoe het was, maar niet hoe het moet worden. “We hadden, voor corona, immers al te maken met onzekerheid, flexibilisering en individualisering”, meent Latten. “Sommige mensen kunnen daar heel goed mee omgaan en verzekeren zichzelf van een goed leven, terwijl dat bij anderen een stuk minder goed lukt. Zeker is dat steeds meer mensen een turbulente levensloop hebben, zowel in de privésfeer als in hun werkzame leven. Ze zijn zzp’er of hebben een flexbaan. Ze hebben een partner, dan weer geen partner, gaan scheiden, regelen co-ouderschap, etc. Dat heeft gevolgen, onder meer doordat er ineens twee woningen nodig zijn, maar denk ook eens aan de economische onzekerheid. Veel zzp’ers bouwen geen pensioen op. Het flexleven dat mensen in toenemende mate krijgen, betekent ook dat ze meer grip moeten zien te krijgen op hun leven. En de vraag is: hoe doe je dat?” Latten geeft daarvoor drie opties: doorleren, de juiste partner kiezen en verhuizen naar de stad.”

Aanpassen is het devies

Hij stelt tevens vast dat de generatie van na 1980 is opgegroeid met een soort keuzemenu. “Hoe word ik gelukkig en wat moet ik dan kiezen? Dat staat op zijn kop. Het is nu een kwestie van aanpassen. En afwachten. Er is minder te kiezen en dat kan frustrerend zijn, omdat het totaal niet in de tijdgeest past.”

Tegelijkertijd kan het coronavirus ook voor bezinning zorgen, meent hij. “Mensen zien dat ze afhankelijker zijn van anderen. We moeten het samen doen. Dat geldt ook voor verzekeren: solidair zijn met anderen in de samenleving. Voorlopig moeten we allemaal binnenblijven en dat zorgt voor solidariteit. Ik vond het klappen voor de zorgsector in die zin hartverwarmend. Het redt ons weliswaar niet, maar het zijn wel mooie tekenen van solidariteit. De bezinning komt terug en dat is mooi.”

Lees hier het hele interview op de website van het Verbond van Verzekeraars. Daarin stelt Jan Latten nog veel meer zaken aan de kaak die de verzekeringsbranche raken. De bekende demograaf zal op 19 mei tijdens HypoVak in NBC een keynote verzorgen over ‘The New Generation consumenten’.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.