We bulken van het spaargeld

0

Nederlandse huishoudens hadden eind 2015 zo’n 336 miljard euro op hun spaarrekeningen staan bij banken in Nederland. Een kleine 85% daarvan staat op vrij opneembare spaarrekeningen, de overige 15% (52 miljard) staat op deposito’s met een vaste looptijd.

Dat blijkt uit cijfers van DNB. Er is overigens een groot verschil waar te nemen tussen de eerste en tweede helft van het jaar; in de eerste zes maanden werd netto zo’n 10 miljard euro ingelegd, wat in de tweede helft van het jaar vrijwel volledig werd onttrokken.

Absolute uitschieter is de maand december (-4,5 miljard). DNB: “Behalve de traditionele feestdagen zoeken huishoudens dan ook – met in het achterhoofd de peildatum voor de vermogensheffing (jaar ultimo) – naar rendabelere alternatieven voor hun spaargeld, zoals additionele aflossingen op hypothecaire leningen.”

Instroom deposito’s
Evenals in voorgaande jaren kenden de deposito’s met een vaste looptijd in 2015 een instroom van spaargeld, terwijl netto spaargeld werd opgenomen van de vrij opneembare spaarrekeningen. De hogere rentevergoeding op deposito’s met een vaste looptijd in combinatie met de dalende trend van de rente op vrij opneembare spaartegoeden is hiervan volgens DNB een voor de hand liggende oorzaak.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.