Warmtefonds introduceert Energiebespaarlening voor kleine VvE’s

0

Het Nationaal Warmtefonds breidt per 1 december zijn aanbod in Energiebespaarleningen uit. Vanaf vandaag kunnen ook kleine Vereniging van Eigenaars (VvE’s) in het hele land aankloppen bij het Warmtefonds om hun verduurzamingsplannen te financieren. Het gaat om VvE’s tussen twee en acht wooneenheden.

Particuliere eigenaar-bewoners, VvE’s vanaf acht wooneenheden en scholen konden al langer bij Warmtefonds terecht voor verantwoorde en betaalbare financiering voor verduurzaming. Maartje Brans, bestuurder van het Nationaal Warmtefonds: “Met de Energiebespaarlening voor kleine VvE’s zetten we de volgende stap in het versnellen van de energietransitie in Nederland.”

Te weinig geld in VvE-kas

In Nederland zijn er ruim 100.000 kleine VvE’s. De meeste hebben nog geen verduurzamingsmaatregelen kunnen treffen. Brans: “VvE’s willen vaak wel verduurzamen, maar lopen vast zodra blijkt dat er niet genoeg geld in kas zit om de plannen te bekostigen. Daarnaast is het vaak niet duidelijk waar ze terecht kunnen voor financiering en wat dat dan betekent voor de bewoners. Hier willen we wat aan doen, omdat de noodzaak hoog is door de stijgende energiekosten.”

Laagdrempelig financieren

De Energiebespaarlening voor kleine VvE’s is laagdrempelig opgezet. Omdat de leningen kleiner zijn en de verduurzaming minder complex, hoeft de kleine VvE geen maatwerk energieadvies, meerjaren exploitatiebegroting of meerjaren onderhoudsplan in te dienen. Brans: “We willen het voor kleine VvE’s zo eenvoudig mogelijk maken, zodat zij snel kunnen starten met de verduurzaming. Wel stellen wij als voorwaarde dat alle VvE-leden achter het plan tot verduurzamen staan en dat er geen betalingsachterstanden van leden bij de VvE zijn bij aanvang van de lening. Mocht één van de VvE-leden na verstrekking van de lening door onvoorziene omstandigheden (buiten zijn schuld) de VvE-bijdrage niet kunnen betalen dan is er een vangnet.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.