Wanneer haalt fietspremie verzekerde waarde in?

0

De woonplaats van de verzekerde is een belangrijke factor bij het bepalen van het moment waarop de betaalde premie voor een fietsverzekering de verzekerde waarde van de tweewieler bij totaal verlies door schade of diefstal overstijgt. Uit onderzoek van MoneyView blijkt dit kantelpunt voor een Amsterdamse stadfiets al na vijf jaar bereikt.

Voor het Special Item Tweewielers vergeleek MoneyView de gemiddelde kosten en verzekerde waarde van een e-bike (2.500 euro) en een stadsfiets (700 euro) in Amsterdam en het Groningse Winsum. Voor de stadsfiets in Amsterdam is het kantelpunt gemiddeld na vijf jaar bereikt. Voor de Amsterdamse e-bike is dat zeven jaar. Fietsers in Winsum betalen aanzienlijk minder voor dezelfde dekkingen, desondanks overschrijdt na zes jaar de totaal betaalde gemiddelde premie de verzekerde waarde van een gewone fiets. Voor e-bikes is de balans dan nog lang niet bereikt, lezen we in het Special Item Tweewielers.

MoneyView: “De gemiddelde uitkering is in de eerste drie jaar na aanschaf hoger dan 100%, doordat sommige aanbieders in de eerste drie jaren een correctie kunnen toepassen voor mogelijk gestegen nieuwprijzen. In het vierde en daaropvolgende jaren zie je in beide grafieken de vergoeding bij diefstal of totaal verlies sterk afnemen, tot een gemiddelde van 38% van de nieuwprijs. Aangezien het hier om gemiddelden gaat kan de vergoeding zelfs nog fors lager uitpakken, tot wel 20% van de nieuw-/aanschafprijs. De opbouw van de verzekeringspremie en de dalende waarde (en uitkering) laten zien dat het zeker vanaf het zesde jaar het verstandig is te bepalen of het te verzekeren risico de premie nog waard is.”

MoneyView ProductRatings

ANWB scoort voor het vierde jaar op rij vijf MoneyView-sterren op de voorwaarden van zijn doorlopende fietsverzekering. ANWB scoort vooral goed op de kenmerken die betrekking hebben op de dekking en uitkering bij schade. Kingpolis biedt een ruime uitkering bij totaal verlies, waarbij de uitkering, met name in het 4e, 5e en 6e jaar na aanschaf van de fiets, (fors) hoger is dan bij het overgrote deel van de aanbieders.

Dit jaar zijn het de fietsverzekeringen van Allianz Global Assistance, ANWB (leden) en Unigarant die vijf MoneyView-sterren op prijs behalen. Deze verzekeringen zijn alle drie aflopend met een looptijd van 3 jaar voor Allianz Global Assistance en 5 jaar voor ANWB (leden) en Unigarant.

Kingpolis behaalt ook op de fietsverzekering met alleen dekking voor Diefstal vijf MoneyView-sterren op de voorwaarden. Kingpolis scoort goed op de pechhulpdekking en het eigen risico en op de kenmerken die betrekking hebben op de uitkering bij diefstal. Het is de fietsverzekering van Enra met een looptijd van 5 jaar die vijf sterren op prijs behaalt met de diefstaldekking.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.