Wanbetaling vormt bedreiging kleine ondernemer

0

Uit onderzoek blijkt dat ruim de helft van alle mkb-ondernemingen last heeft van wanbetaling. Van deze rekeningen wordt 82% uiteindelijk (deels) niet betaald. 60% van de mkb-ers lijdt hierdoor schade. Die kan oplopen tot 10.000 euro en bij 22% is de jaarlijkse schade nog hoger.

Het onderzoek werd gedaan door Multiscope in opdracht van het platform Betalingsachterstanden.nl, een initiatief van de Stichting Betalingsachterstandenregistratie.

Risico onderschat

Deze Stichting zou graag zien dat ondernemers beter onderzoek doen om zo te voorkomen dat facturen onbetaald blijven. De belangrijkste reden voor ondernemers om geen controles uit te (laten) voeren op potentiële wanbetalers is volgens de Stichting echter het beperkte risico dat zij denken te lopen. “Dit blijkt met name voor de kleine ondernemers een harde leerschool met alle gevolgen van dien. Middelen tot incassatie kunnen kostbaar en langdurig uitpakken, zoals gerechtelijke- en incassokosten. Ondernemers kunnen de tijd en het geld niet missen om achter de openstaande facturen aan te gaan. Zij moeten gewoon doorwerken en staan hierdoor machteloos.”

Naming and shaming

Met het openstellen van een centraal meldpunt voor bedrijven die goederen en diensten afnemen en vervolgens te laat of niet betalen, wil de stichting ervoor zorgen dat economische schades aanzienlijk worden teruggebracht. Uit de eerste prognoses blijkt dat door “naming and shaming” van wanbetalers, 89,6% van de in 2016 aangemelde vorderingen bij het register alsnog is betaald.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.