Wachten op gunstiger woningmarkt  

0

Meer dan de helft van de koopstarters en een derde van de doorstromers vindt het op dit moment geen gunstige periode om een huis te kopen. Ook verwachten zij dat het sentiment op de kopersmarkt de komende 12 maanden verder zal verslechteren. Dit blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator.

Met de Eigen Huis Marktindicator meet Vereniging Eigen Huis iedere maand het vertrouwen van de consument in de woningmarkt. Deze indicator heeft een waarde tussen de 0 en de 200, waarbij de waarde 100 een ‘neutrale stemming’-waarde vertegenwoordigt. In de maand september neemt de waarde met 1 punt toe en eindigt op 103 punten. De score voor koopstarters ligt op 102 en voor doorstromers op 106. Belangrijkste reden voor de toename is de lage hypotheekrente, die recentelijk nog licht verder daalde.

Stagnatie

Voor de kans op het vinden van een geschikte woning binnen twee jaar, geven zowel starters als doorstromers zichzelf een 6,6. Naast het schaarse aanbod is de betaalbaarheid van een woning voor starters het grootste probleem. Van de koopstarters die denken dat het ze niet lukt een geschikte woning te vinden, geeft maar liefst 80% als reden dat hun financiën niet toereikend zijn.

Van de doorstromers die denken dat ze geen geschikte woning kunnen vinden binnen nu en twee jaar, geeft de helft aan dat ze er – ondanks de overwaarde – met een verhuizing onvoldoende op vooruitgaan.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.