‘Wacht voor grote investeringen het wijkplan verduurzaming af’

0

In een reactie op het afgelopen vrijdag gepresenteerde Klimaatakkoord stelt De Hypotheekshop vast dat huiseigenaren voor de meer ingrijpende maatregelen aan de woning – zoals de keuze voor een warmtepomp – er wellicht verstandig aan doen om de presentatie van het wijkplan af te wachten.

Voor huiseigenaren lijkt het volgens de hypotheekketen vooralsnog raadzaam om zich in eerste instantie te richten op het isoleren van hun woning, om het energieverbruik terug te brengen. “Dit kan vaak met relatief beperkte investeringen, die in enkele jaren kunnen worden terugverdiend. Zeker de aanschaf van een woning lijkt hier een geschikt moment voor. De volgende stap zou dan het installeren van zonnepanelen of een zonneboiler kunnen zijn, conform de basisvuistregels voor verduurzaming.”

Het Klimaatakkoord stimuleert huizenkopers en -eigenaren om hun woning te verduurzamen. Het uitgangspunt is dat de kosten van de verduurzaming via een lagere energierekening kunnen worden terugverdiend, door in te zetten op kostenreductie, subsidies (www.energiebesparendoejenu.nl) en aantrekkelijke financieringen. De energiebelasting op gas gaat omhoog en op elektriciteit omlaag. De huidige salderingsregeling voor zonnepanelen wordt verlengd tot 2023, en daarna tot 2030 afgebouwd. De salderingsregeling wordt omgevormd in een nieuwe regeling.

Wijkplan

Er worden op wijkniveau uitvoeringsplannen gemaakt als woningen niet langer via de cv-ketel kunnen worden verwarmd. Per wijk kan de gekozen oplossing verschillen. De transitie van aardgas naar duurzame warmte zal worden gerealiseerd met betrokkenheid van bewoners, gebouweigenaren en andere partijen in de omgeving waar deze overstap aan de orde is. Een goed participatieproces draagt bij aan een hogere acceptatie van de maatregelen uit die wijkgerichte aanpak.

Om de partijen die betrokken zijn bij de wijkgerichte aanpak te faciliteren, worden energieloketten ingericht. Het loket voorziet in het bieden van onafhankelijke informatie over de uitvoering van de wijkgerichte aanpak. Andere functies, zoals het doen van een verduurzamingsaanbod (inclusief financiering) aan bewoners en gebouweigenaren en verwijzen naar aanbieders, zullen door de Rijksoverheid, in samenwerking met diverse partijen, worden opgepakt en ondergebracht in een landelijk digitaal platform. Doel is om de verschillende functies direct naar elkaar te laten doorverwijzen zodat de gebouweigenaar één loket heeft.

Afspraken gebouwgebonden financiering

Vanaf 2022 moet gebouwgebonden financiering wettelijk mogelijk worden, waarmee leningen ten behoeve van verduurzaming niet aan een persoon zijn gekoppeld, maar aan een woning. Daarnaast wordt onderzocht of VvE’s met 6-10 appartementen ook voor financiering via het Nationaal Energiebesparingsfonds in aanmerking moeten komen. Voor VvE’s met minder dan 6 appartementen wordt onderzocht hoe zij een passend financieringsaanbod kunnen krijgen. Bekijk hier alle afspraken die zijn gemaakt en beschreven in het Klimaatakkoord.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.