Wabeke zegt sorry voor mislukken norm

0

Voormalig Ombudsman financiële dienstverlening Jan Wolter Wabeke heeft in het televisieprogramma EenVandaag zijn spijt betuigt voor het niet slagen van zijn poging om de woekerpolisaffaire snel op te lossen. “Veel mensen zijn er niet beter van geworden.”

De zogenoemde Wabeke-norm, de generieke compensatieregeling voor woekerpolissen die door verzekeraars wordt aangeboden, kwam acht jaar geleden na lang onderhandelen tussen Wabeke, verzekeraars en consumentenorganisaties tot stand.

Het escaleert alleen maar

Het idee dat daarmee de woekerpolisaffaire snel tot het verleden zou behoren kwam niet uit. In het programma EenVandaag zegt de voormalig ombudsman dat de verhoudingen tussen partijen alleen maar lijken te verslechteren. “Verzekeraars worden steeds argwanender, verkrampter en terughoudender, en consumentenstichtingen worden luidruchtig en kritischer. Het escaleert alleen maar, in plaats van dat het de-escaleert.” Wabeke vreest dat de affaire nog jaren gaat duren. “Dat had ik graag willen voorkomen.”

Massaclaim Vereniging Woekerpolis.nl

Vorige week is Vereniging Woekerpolis.nl een vierde collectieve procedure gestart. Dit keer zijn de pijlen gericht op ASR. Volgens voorzitter Ab Flipse komt de claim als geheel neer op een kleine € 5 miljard. Eerder dit jaar werd een streep gezet onder de onderhandelingen tussen de vereniging en ASR.

Volgens de vereniging heeft de verzekeraar op de woekerpolissen, waarvan de producten Waerdye en het ABC Spaarplan de belangrijkste zijn, kosten ingehouden die contractueel niet met de klant overeengekomen waren. In offertes stonden misleidende rekenvoorbeelden, waarbij eindkapitalen werden voorgespiegeld die nooit gehaald konden worden. De gemiddelde schade wordt geraamd op € 4500,- per polis.

Onvoldoende gronden

In een reactie zegt ASR zich te zullen verweren tegen de claim omdat deze onvoldoende gronden heeft. De dagvaarding heeft volgens de verzekeraar geen effect op de voorbereidingen voor de voorgenomen beursgang van ASR deze week.

Vierde collectieve procedure

ASR is de vierde verzekeraar waartegen de vereniging een collectieve procedure start. Er lopen ook procedures tegen Nationale-Nederlanden, Aegon en Reaal waarin mogelijk al dit jaar een uitspraak volgt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.