‘Waarom had DNB zo’n haast met Conservatrix?’

0

De curatoren van Conservatrix maken in hun tweede openbare verslag onder andere melding van de uitkomst van een al op 31 januari 2020 gewezen arbitraal kort geding vonnis. In dat vonnis is Greg Lindberg, de uiteindelijke eigenaar van Conservatrix, veroordeeld om geld bij te storten.

Met die storting moest Conservatrix weer tenminste aan de eerder afgesproken 135% solvabiliteitsnorm voldoen. Verder valt in het verslag te lezen dat deze veroordeling niet alleen betrekking heeft op Greg Lindberg, maar ook op de bedrijven van Greg Lindberg. De storting moest binnen 60 dagen worden voldaan, wat niet gebeurde. Daarop heeft Conservatrix de opgelegde van 150 miljoen euro opgeëist. Ook hieraan is door Lindberg geen gehoor gegeven.

In plaats daarvan vordert Greg Lindberg bij het gerechtshof Den Haag vernietiging van de uitkomst van het gewezen arbitraal kort geding vonnis. Een vordering die volgens de wet slechts onder bijzondere omstandigheden mogelijk is, zeggen de curatoren. Eind juni 2021 vindt in deze procedure een mondelinge behandeling plaats. De voorbereidingen daartoe hebben al plaatsgevonden en de curatoren hebben besloten om deze procedure voort te zetten.

Waarom wilde DNB niet wachten?

Dat is goed nieuws voor polishouders, zegt Stichting Polishouders Conservatrix. “Onze belangrijkste vraag blijft waarom toezichthouder DNB er ondanks de veroordeling van Greg Lindberg, toch voor heeft gekozen om het faillissement van Conservatrix in december 2020 aan te vragen. Met 150 miljoen euro waren de polishouders nu niet gekort geweest. Waarom kon er niet op de uitkomst van deze procedure worden gewacht? De curatoren van Conservatrix vinden deze procedure de moeite waard om door te zetten, gold dat dan niet voor DNB? En waarom dan niet? Of wilde men gewoon van Greg Lindberg af?”

Twee lopende procedures

Volgens het verslag lopen er nu twee procedures tussen Conservatrix en Greg Lindberg. De Stichting noemt het opvallend dat de curatoren van Conservatrix nu met dit nieuws naar buiten treden. “Eerder werden door de minister van Financiën en door DNB geen uitspraken gedaan over deze procedures. Omdat openbaarmaking de genoemde procedures zou kunnen beïnvloeden. De eerste procedure loopt bij het gerechtshof in Den Haag en is door Greg Lindberg aangespannen. In die procedure vordert hij zoals aangeven vernietiging van de uitkomst van het gewezen arbitraal kort geding vonnis.

De tweede procedure is een arbitrale bodemprocedure en is aangespannen door Conservatrix. Daarin wordt door Conservatrix dezelfde vordering als in het gewezen arbitraal kort geding vonnis ingesteld. Die procedure is door de curatoren voorlopig ‘on hold’ gesteld in afwachting van de beslissing in de eerste nu lopende procedure.”

Stichting krijgt geen inzicht

De Stichting probeert al sinds haar oprichting inzicht te krijgen in de confirmation letter. Daartoe werden al diverse verzoeken bij Conservatrix en bij DNB gedaan. Tot nu toe zonder succes. “Wij blijven vragen om dat inzicht, omdat daarmee het handelen van beide hoofdrolspelers (DNB en Greg Linberg’s Trier Holding) inzichtelijk wordt voor de getroffen polishouders. En daar hebben ze simpelweg recht op.”

De Stichting bestudeert nog het Financieel & Actuarieel jaarrapport 2020 dat door de curatoren aan het verlag is toegevoegd. Daarin is onder meer de stand van de bezittingen en de schulden van Conservatrix per 31 december 2020 en per 28 februari 2021 opgenomen. “Daaruit blijkt dat er schrikbarend veel kosten zijn gemaakt door Conservatrix voorafgaande aan het faillissement. Dit over de rug van de polishouders. We komen snel met een analyse van deze cijfers”, aldus Stichting Polishouders Conservatrix.

Polishouders 30% gekort

Sinds 1 maart 2021 worden alle polishouders, die een periodieke pensioen en/of lijfrente uitkering van Conservatrix ontvangen, met 30% gekort op hun uitkering. Stichting Polishouders Conservatrix brengt de gedupeerden Jan en Corry in beeld, die nu gekort worden op hun inkomen, dat plotsklap bruto 600 euro per maand lager is.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.